Parkeringsbluffen i Hässleholm

Hässleholm Politikerna i kommunen vill att de kommunala p-platserna i Hässleholm ska vara självfinansierade.
Hässleholm • Publicerad 1 maj 2009 • Uppdaterad 25 november 2021

Politikerna i kommunen vill att de kommunala p-platserna i Hässleholm ska vara självfinansierade. De årliga intäkterna är 4,1 miljoner medan utgifterna är 6,1 miljoner. För att täcka underskottet föreslår tekniska kontoret att p-rutor med fem kronor i timmen höjs till sju kronor, två kronorsrutorna höjs till fyra. Under Färgaren och Köpmannen blir priset sju kronor. Kommunstyrelsen säger ja och nu väntar beslut i fullmäktige. I sin motivering till höjningen uppger tekniska kontoret att cirkulationen av bilister i centrala Hässleholm är för låg. Fordonen står länge och blockerar, anser man. Men p-vakten Edward Galia köper inte det här med låg rotation. Det är en myt. Enligt honom finns det gott om lediga p-rutor. – Vallgatan är tom, Skolgatan är halvtom, likaså bakom Stadshuset, och det finns ingen anledning att ha entimmesperiod på Fisktorget, som inte sällan är dött sedan Systemet försvann. Boven i dramat – och den direkta orsaken till underskottet – är ett svindyrt hyresavtal för kommunen på tre miljoner om året. Enligt tekniska kontorets chef, Hans Wackenfors, är avtalet dels en miljon kronor med Kulturhuset för p-platserna under Kulturhuset, dels på knappt två miljoner med Krister Norén för p-garaget intill Kulturhuset, alltså under H & M. – Så mycket är det inte för min del, säger Norén. Proportionerna är oklara men avtalet har fått kommunstyrelsens ordföranden, Urban Widmark (M), att reagera. – Tre miljoner är dyrt, jag höjde på ögonbrynen när jag såg beloppet, säger han och tillägger: – Men det är ett gammalt kontrakt som har lång löptid och som vi inte kan komma ur. Hade vi kunnat omförhandla skulle vi gjort det direkt. Enligt Hans Wackenfors går kontraktet, troligtvis, ut 2027 men summan minskas successivt. Avtalet skrevs när Kulturhuset färdigställdes och en av politikerna som satte sin signatur på pappret var förre kommunalrådet Lars Olsson (C). Parhästen då hette Bengt Andersson (S). Avtalet med Norén bygger på att han via Kulturhusets nedfart fick en ingång till sina p-platser i Köpmannen. Kommunen fick genom Norén fler p-platser i centrala Hässleholm, vilket skulle gynna handeln. – Vissa marginaler får kommunen stå för om man vill ha in folk i centrum, säger Lars Olsson idag.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.