Skåne följer läget i Danmark

Nyheter Under fredagen rapporterades om det första konstaterade fallet av nya influensan i Danmark.
Publicerad 1 maj 2009 • Uppdaterad 25 november 2021

Under fredagen rapporterades om det första konstaterade fallet av nya influensan i Danmark. Det gällde en hemvändande resenär som besökt New York. Ännu framåt kvällen fanns ingen påvisad smittspridning i Danmark. Samtidigt meddelade Region Skåne att regionens beredskap inte förändras i nuläget, men att man fortsatt följer läget i Danmark. Region Skåne har tillfälligt ändrat sina rutiner vid ambulanstransporter på grund av den nya influensan. Det har två syften: Att minska risken för smittspridning och att öka möjligheterna att verifiera smittspridning. De nya rutinerna innebär att person som misstänks ha smittats av den nya influensan, och av detta skäl anses behöva akut vård, transporteras till infektionsklinik istället för till sjukhusens akutintag. Om det behövs får ambulanspersonalen råd via telefon från regionalt läkarstöd. Ändringen trädde i kraft på onsdagskvällen. I den skånska sjukvårdens beredskap ingår att ta fram extra vårdplatser vid ett eventuellt influensautbrott. Om vårdplatserna på infektionsklinikerna blir fullbelagda ska vårdplatser kunna öppnas på andra vårdenheter. Den här planeringen görs för olika scenarier; från enstaka influensafall till ett större utbrott. Dessutom finns en kommunal planering, bland annat riktad mot äldreomsorgen och skolorna, för hur smittspridning ska undvikas om nya influensan bryter ut. Ronny Persson

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.