Eva Ström får kulturpriset

Kultur och Nöje Eva Ström utsågs av kultur- och fritidsnämnden vid dess sammanträde på onsdagen.
Publicerad 2 maj 2009 • Uppdaterad 14 december 2021
Foto: Arkiv
Foto: Arkiv

Eva Ström utsågs av kultur- och fritidsnämnden vid dess sammanträde på onsdagen. Från allmänheten hade inkommit 13 förslag på kulturpristagare. Dock var Eva Ström inte bland dessa. En del av nämndes motivering: Lyrikern, prosaisten och kritikern Eva Ström når med sitt författarskap långt ut över stadens och kommunens gränser. Med diktsamlingen "Revbensstäderna" blev hon 2003 belönad med Nordiska rådets litteraturpris och utmärkelserna har också varit många på det nationella planet. I sommar släpps hennes nya bok "Kniv och flod", en svit prosalyriska meditationer med Afrika som övergripande tema. Eva Ströms verk är präglat av inkännande allvar, men också av stilistisk lätthet och briljans. År 2008 gick kulturpriset till Jonny Jangtun, musiker, lärare och orkesterledare och år 2007 till Ingemar Grönroos, silversmed. Thérèse Ahlbeck får kulturstipendiet. Det beslutade kultur- och fritidsnämnden på onsdagen. Motiveringen lyder: Thérèse Ahlbeck hämtar i sitt filmskapande inspiration från Kristianstads miljöer och dess historia. Hon är nyutbildad filmregissör som prisats internationellt för sin examensfilm. Hennes kortfilm "Perrongen" spelades in på järnvägsstationen i Kristianstad. Nu skriver hon på sitt nästa projekt - en thriller som tar sin början i 20-talets Härlöv.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.