Nät stoppar farliga katthopp

Nyheter – Det här är säkert Tollarps mest uppmärksammade balkong, säger kattägaren Ingegerd.
Publicerad 2 maj 2009 • Uppdaterad 13 december 2021
Tack vare nätet kan Ingegerd tryggt släppa ut katterna på balkongen. Foto: Ronny Persson
Tack vare nätet kan Ingegerd tryggt släppa ut katterna på balkongen. Foto: Ronny Persson

– Det här är säkert Tollarps mest uppmärksammade balkong, säger kattägaren Ingegerd. – Folk står nere på gatan och tittar på den, man fotograferar den och det händer till och med att man ringer på och frågar om man får titta på konstruktionen. I samband med att Ingegerd i början av 2006 flyttade in i lägenheten på andra våningen, så fick hon hjälp att sätta upp nätet som, fäst i träreglar, monterats som en bur runt balkongen. Hela sitt liv har hon älskat djur, så när hon tog med sig katterna från landet där hon bodde innan, så tänkte hon på deras säkerhet. Många av oss tror att katter är odödliga djur som kan klara hopp från vilka höjder som helst utan att skada sig, men så är det inte och det visste Ingegerd. Därmed kom hon att vara ett steg före jordbruksverket som först i maj 2008 införde en regel om nät på balkonger för att skydda katter. – Låt oss säga att det flyger en fågel förbi utanför balkongen– då kastar sig katten ut efter den och tänker inte på att det är långt ner till marken, säger Ingegerd. Mitt i språnget upptäcker djuret sitt misstag och då är det för sent, med kanske ett bäckenbrott som följd.

Materialet till nätburen kostade 3 500 kronor och efter lite händighet var konstruktionen på plats. Förutom att skydda katter består den av en del andra fiffigheter; en liten grind som går att öppna för att vattna balkonglådorna och en större öppning för evakuering vid exempelvis brand. Dessutom fungerar nätet utmärkt som spaljé för de klätterväxter Ingegerd har på sin balkong. Hon myser i vårsolen när hon sitter i denna lilla oas tillsammans med katterna och hunden Ida, som dock aldrig skulle komma på en så tokig idé som att kasta sig ut från balkongen.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.