Cykelstafett för klimatet

Hässleholm De satte sig på cyklarna i Lund, tog vägen via Karlarp, Tjörnarp, Sösdala och till Hässleholm, med en fikapaus på Hovdala.
Hässleholm • Publicerad 3 maj 2009 • Uppdaterad 14 december 2021
I december hålls FN:s klimatkonferens i Köpenhamn. Naturskyddsföreningen vill uppmärksamma konferensen samtidigt som de firar 100 års jubileum. Margit Andersson
I december hålls FN:s klimatkonferens i Köpenhamn. Naturskyddsföreningen vill uppmärksamma konferensen samtidigt som de firar 100 års jubileum. Margit Andersson

De satte sig på cyklarna i Lund, tog vägen via Karlarp, Tjörnarp, Sösdala och till Hässleholm, med en fikapaus på Hovdala. Tomas Björnsson, Inga Björnsson och Margit Andersson cyklar för klimatet och som ett led i Naturskyddsföreningens 100-års jubileum. – Klimatkrisen är mycket större än finanskrisen, säger Tomas Björnsson, i Lunds Naturskyddsförening, som läste upp föreningens önskelista inför 100 års jubileet på Stortorget i Hässleholm. Bland annat önskar de att Sverige ska minska sina utsläpp med minst 40 procent, räknat från 1990 års nivåer. Bättre cykelvägar och så kallade "transition townes", eller bilsnåla städer där benen och cyklarna bär människor framåt snarare än bilar, stod också på önskelistan. Cykelturen går till Stockholm, dit de beräknar anlända den 14 maj, men dessförinnan har de flera stopp på vägen, till exempel för att hålla föredrag i bland annat Värnamo, Vaggeryd och Nässjö. Även på andra håll i lander arrangera Naturskyddsföreningen cykelstafetter, till exempel startar några glada cyklister från Göteborg och några från Dalarna, berättar Tomas Björnsson som tillsammans med frun är en van cyklare. I år är det 29:e året de ger sig ut på vägarna. På äldre dagar hr de blivit lite mer bekväma och lämnat tältet hemma. Nu planerar de sin rutt och bokar vandrarhem på vägen.

Lisa Winqvist
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.