Familjeutflykt till budgetpris över sundet

Nyheter På redaktionen tar sig också kollegorna an uppgiften med stort allvar.
Publicerad 3 maj 2009 • Uppdaterad 15 december 2021
Djungelstämning in på kroppen. Det är hett och fuktigt i palmhuset i Botaniska trädgården. Foto: Lars-Erik Gille
Djungelstämning in på kroppen. Det är hett och fuktigt i palmhuset i Botaniska trädgården. Foto: Lars-Erik Gille

På redaktionen tar sig också kollegorna an uppgiften med stort allvar. Vi får en skur med tips med oss före avfärden. "Gå in på Hovedbanegården vid utgången till Istedgade. Dom spelar klassisk musik i högtalarna för att hålla borta missbrukarna. En gratis konsert!" Nej, vi rundar nog det tipset, det finns annat. Dagen är perfekt, strålande solsken och fullsatt på uteserveringarna. Och de danska mynten ser ut som de brukar, ingen förändring där. Fast det är bedrägligt, man tömmer lätt kassan. Därför klamrar vi oss fast vid tipsen om gratisnöjen på Köpenhamns turistsajt, visitcopenhagen.dk. Där finns mycket att hämta.

Den lille Havefrue är en given startpunkt. Man kan tycka att magin kring den klena lilla damen i vattenbrynet är märklig. Men det är stans ojämförligt största attraktion, hit kommer turister från hela världen, och det skapar lite cirkus. Fast Poul Damsgaard, som säljer bronserade havefruar för upp till 30 euro påpekar att det är lågsäsong. Han väntar på att kryssningssäsongen ska börja. De lägger till alldeles intill Havefruen, vid Langelinie. Det finns förresten en hel del kul i grannskapet. Kastellet är en spännande miljö, kryssningsfartygen förstås, och säsongen börjar nu. I hamnbassängen bakom Langelinie Allé hittade vi dessutom ett ursnyggt segelfartyg, brigantinen Eye of the Wind från Gilleleje. Randi och Nikolai som fejade på båten berättade att den har just Langelinie som hemmabas.

Botaniska trädgården ligger på vägen in mot city, och den är väl värd ett besök. Särskilt det gigantiska palmhuset som bjuder på riktig djungelkänsla. Det är hett och fuktigt så det snurrar. Och det kostar inte en spänn! I city, ett stenkast från Christiansborg ligger Nationalmuseum. Trist för de yngsta kan man tro, men ack så fel. Det finns ett Barnens museum i bottenplanet som är ett härligt aktivitetscentrum. Här är det tillåtet att använda inventarierna, dessutom helt gratis. Man kan till exempel kliva ombord på ett litet vikingaskepp. – Och känna på olika skinn från djur som man jagade förr, till exempel varg, räv och utter, berättar Inge Judith Baehr, en av museets firivilligpedagoger.

Mera okänd är förmodligen djurlekplatsen på bondgården i Remiseparken på Amager. – På andra ställen kostar åkturerna, här kan man åka häst och vagn utan att betala något, men boka gärna först, säger Bruno Jacobsen, pedagog på gården. Här finns höns, grisar, getter, hästar och så Bruno Jacobsens kelgris, den tioårige kon Maren. Parken ligger i ett lite trist bostadsområde vid Peder Lykkes vej. Men låt er inte avskräckas, det här är faktiskt en liten oas, och många svenskar hittar hit.

Mat måste man förstås ha på Köpenhamnsturen. Skånskan satsade på restaurang Rizraz i de trivsamma kvarteren runt universitetet. Här kan man äta en riklig vegetarisk medelhavsbuffé – med en urgod falafel, konstaterar fotografen. Man blir rejält mätt, till ett pris av 79 dkr. Inte vrålbilligt. men något ska man ju unna sig!

Karsten Bringmark
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.