Var femte metallare varslad

Hässleholm – Nästan varje dag kommer besked om att något företag med högst tio anställda vill göra sig av med två eller tre, alltså minst 20-30 procent av personalen, och det verkar inte vara slut än, säger Jörgen Hagesveen, ombudsman på IF Metalls avdelning i Malmö.
Hässleholm • Publicerad 3 maj 2009 • Uppdaterad 13 december 2021
är ett av de bolag där anställda varslats om uppsägning till följd av krisen. Foto: Jan Carlsson/Arkiv
är ett av de bolag där anställda varslats om uppsägning till följd av krisen. Foto: Jan Carlsson/Arkiv

– Nästan varje dag kommer besked om att något företag med högst tio anställda vill göra sig av med två eller tre, alltså minst 20-30 procent av personalen, och det verkar inte vara slut än, säger Jörgen Hagesveen, ombudsman på IF Metalls avdelning i Malmö. Inom avdelningens område, som även omfattar Lund, Lomma och Burlöv, är 80 procent av branschföretagen i den här storleksordningen. Avdelningen har omkring 7 500 aktiva medlemmar. Under hösten blev cirka 350 personer uppsagda på de mindre företagen och hittills i år ytterligare 200. – Sedan tillkommer de stora arbetsplatserna, där klubbarna själva förhandlar, och då handlar det exempelvis om 135 jobb på Alfa Laval, säger Jörgen Hagesveen. Förbundets avdelning Mellersta Skåne har cirka 3 200 aktiva medlemmar i Landskrona, Eslöv, Höör, Svalöv och Kävlinge, och där har 579 blivit av med jobbet sedan september. – Värst är det i Landskrona med flera större varsel, senast på varvet, men också Eslöv har drabbats hårt, bland annat genom neddragningarna på Sekurit, säger ombudsman Kenth Hellqvist. Han ser nu också en andra våg av nedskärningar som främst sker på småföretagen. – En del av dem riskerar att helt försvinna medan de större företagen kan överleva och börja anställa när konjunkturen vänder, säger Kenth Hellqvist. IF Metall Södra Skåne har drygt 3 000 aktiva medlemmar i Trelleborg, Vellinge, Svedala, Staffanstorp, Skurup, Sjöbo och Ystad. – Här har mellan 125 och 150 varslats genom fem lite större varsel och många mindre, och nu går 10-20 personer per vecka ut i öppen arbetslöshet, säger ombudsman Magnus Jeppsson. I avdelning Norra Skåne har närmare 800 av de cirka 4 000 aktiva medlemmarna varslats. – Värst är det i Hässleholm och Örkelljunga medan Hörby och Osby drabbats mycket lite och Perstorp ligger mittemellan, säger ombudsman Sune Bromée. Den allra senaste tiden ser han dock en viss minskning i varseltakten. Anders Throbäck, ombudsman på IF Metalls avdelning Östra Skåne berättar att han är så upptagen av nedskärningsförhandlingar att han inte hunnit ta fram någon statistik. – Men helt klart slår arbetslösheten rekord, även om situationen varierar mellan de olika delbranscherna, säger han. Värst är bland företag med anknytning till bilar, först underleverantörer till fordonsindustrin och senast även skrotarna. Avdelning Nordvästra Skåne som omfattar sju kommuner har närmare 7 000 aktiva medlemmar varav ungefär 600 varslats. – Varslen är ganska spridda över området och här finns mest små och medelstora företag, säger ombudsman Berner Lundgren.

Lars Johansson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.