Lättare att få bo tillsammans

Hässleholm Den så kallade parbo-garantin infördes 2006.
Hässleholm • Publicerad 4 maj 2009 • Uppdaterad 13 december 2021
Tage och Anna Olsson trivs med att få bo tillsammans i sin dublett på Nybohemmet i Bjärnum. Foto: HELENE NORDGREN
Tage och Anna Olsson trivs med att få bo tillsammans i sin dublett på Nybohemmet i Bjärnum. Foto: HELENE NORDGREN

Den så kallade parbo-garantin infördes 2006. Den garanterar att par som så önskar ska få bo på samma hem eller, om det går att lösa, i gemensam lägenhet. I Hässleholms kommun finns två så kallade dubbletter på Nybohemmet i Bjärnum, två på Solgården i Hästveda och tre på Ehrenborg i Hässleholm. I en av lägenheterna med två rum och trinettkök på Nybo bor Anna, 89, och Tage, 98. De har ett stort och trevligt vardagsrum med sina egna möbler, bland annat den fina bokhyllan som Tage snickrat själv. Sovrummet är stort nog för bådas sängar och om de i framtiden behöver mer hjälp av personalen kommer det också att fungera praktiskt. Köket använder de inte så ofta men någon gång kan de eller anhöriga på besök laga lite kaffe. – Det är så skönt att slippa handla och laga mat, säger Anna. Men Anna som har jobbat i kök vill gärna ha lite extra kryddor på maten på Nybo. Makarna hade helst velat få plats på ett boende i Hässleholm där de bodde tidigare. Men det blev ledigt i Bjärnum först och de ville inte vänta. Nu har de bott här i två år. – Man kan inte ha det mycket bättre på gamla dar, säger Anna. De är tacksamma att få fortsätta att bo tillsammans efter att ha varit gifta i över 60 år. – Det kändes lite konstigt att lämna Hässleholm där vi har alla bekanta. Men personalen gör allt för att det ska bli hemtrevligt för oss. När vi inte kunde fortsätta bo som vi bodde innan är detta det näst bästa, säger Anna. Tage håller med men är inte så mångordig. Han blir fort trött. – Men jag har inga krämpor som jag har ont av, säger han. Anna är piggare men har hjärtbesvär och måste ta det lugnt av den anledningen. Ingen av dem hade nog gått ut på promenad ensam. Men tack vare att de har varandra kan de gå en liten runda varje dag. – Vi kan hålla i varandra och om det skulle hända den ena något kan den andra säga till, förklarar Anna.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.