”Inte så ovanligt att hela fröproduktionen slås ut”

Nyheter Varje år får Ulfstand Wennström in kottprover från olika delar av landet.
Publicerad 5 maj 2009 • Uppdaterad 24 november 2021

Varje år får Ulfstand Wennström in kottprover från olika delar av landet. Hittills i år har han dock inte fått några från Skåne och kan därför inte uttala sig om läget där. – Om kottarna var helt slutna när Per-Olle samlade in dem, kan det inte röra sig om rostsvamp. Sådana angrepp gör att kottarna fälls ut på en gång. Däremot kan de nordostskånska granarna ha angripits av någon av de tiotalet insekter som helt eller delvis kan slå ut fröproduktion. De viktigaste av dessa arter är grankottmotten och grankottvecklaren. Ett par andra kandidater är granens kottfluga och hartsgallvecklaren. Den annars så häcklade granbarkborren är däremot helt oskyldig i det här sammanhanget enligt Ulfstand Wennström. Han tillägger att en alternativ förklaring till fröbristen kan vara att granarna mognat ovanligt tidigt och därför släppt sina frön redan i slutet av förra året. – Även om kottarna är slutna är kan de ha släppt sina frön. De kan öppna sig och sedan sluta sig på nytt när det blir fuktigare. – Om det har varit ett par år med ovanligt riklig blomning kommer dessutom ofta ett år med liten fröproduktion. En annan faktor som kan spela in är de senaste årens varmare klimat. Håller granen på att dra sig norrut? – Jag tror inte det. Åtminstone finns det inga tecken på att granen vantrivs i de södra delarna av landet. Möjligen kan det vara så att den missgynmnas av att andra arter breder ut sig. Per-Olle Gustavssons tes är att granarna i Örkenedstrakten är stressade på grund av luftföroreningar. Ulfstand Wennström säger inte emot honom. – Det har gjorts undersökningar som visar att det finns stressade träd som växer onormalt fort. Det kan yttra sig som missformade toppar och liknande avvikelser. – Men att kottarna under en säsong saknar frön är inte särskilt oroande, anser han.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.