Ranking med toppar såväl som floppar

ledare Svenskt Näringsliv genomför årligen en ranking av det lokala företagsklimatet i landets kommuner.
Publicerad 5 maj 2009 • Uppdaterad 24 november 2021

Svenskt Näringsliv genomför årligen en ranking av det lokala företagsklimatet i landets kommuner. Två tredjedelar av undersökningen baserar sig på enkätsvar från det lokala näringslivet om hur de upplever företagsvillkoren i sin kommun. Enkätsvaren vägs sedan samman med strukturella förutsättningar för företagande plockade från officiell statistik hos Statistiska Centralbyrån som då står för den sista tredjedelen. Sammantaget väger således företagarnas egna ord mycket tungt. Det är alltid svårt att göra en ranking som tar hänsyn till alla faktorer men genom att verkligen fråga företagarna själva om hur de upplever villkoren för företagande ges ändå en fingervisning om vilken riktning en kommun rör sig. Kommunpolitiker och kommunala tjänstemän bör därför läsa rankingen med intresse. Allt i rankingen kan kommunpolitikerna inte råda över (som medias attityder till företagande) men det allra mesta av det som företagarna får tycka till om är på ett eller annat sätt beroende av politiska beslut och politisk viljeinriktning. Goda företagsvillkor med alltifrån det som kan göras på kommunal nivå upp till nationell och EU-nivå är avgörande för att Sverige ska kunna utvecklas positivt. Företagandet är nämligen förutsättningen för jobb och välfärd. Ett nog så viktigt samband som tål att påpekas om och om igen. I nordöstra Skåne är finns det ytterligheter i båda riktningar. Osby fortsätter sin klättring uppåt på ett positivt sätt. I år placerar sig kommunen på 22:a plats i landet vilket är en uppgång med 16 platser och något som ger en tredje plats i Skåne. Någonting tycks ha hänt under de senaste åren för så sent som 2006 hamnade Osby på plats 180. Sett utifrån rankingen kan Östra Göinge med sin placering på plats 220 och Perstorp på plats 230 se och lära en hel del av Osby. Om Perstorp och Östra Göinge ska kunna bli framgångsrika krävs en rejäl förbättring av företagsvillkoren. Till en början kan kommunpolitikerna ändra sin attityd till företagandet för här ligger båda kommunerna pyrt till. Perstorps politiker har en attityd till företagarna som enligt företagarna själva ger kommunen en pinsam 286:e plats av 290. Hur är det egentligen ens möjligt att lyckas med detta? Precis som Osby klättrar även Hässleholm jämfört med fjolåret vilket är glädjande. I år hamnar Hässleholm på plats 68 mot 111 året innan. Uppryckningen är godkänd men platsen måste herrarna Urban Widmark (M) och Lars-Göran Wiberg (C) i kommuntoppen se till att förbättra ytterligare. Inte minst i dessa tuffa tider är det avgörande viktigt med bra företagsklimat för att rädda jobb och ge möjlighet till nya jobb. De kommuner som ligger illa till bör se rankingen som en väckarklocka. Och de som ligger bra eller hyggligt till som en sporre för än större förbättringar.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.