Ser fram motförsäljning av apoteket

Nyheter Den som på tisdagen ringde Apotekets växel fick inledningsvis veta att gällde det frågor om försäljningen av apotek så ring omstruktureringsbolaget och gällde det frågor om hur det går till att starta apotek så ring läkemedelsverket.
Publicerad 5 maj 2009 • Uppdaterad 14 december 2021
Foto: Scanpix
Foto: Scanpix

Den som på tisdagen ringde Apotekets växel fick inledningsvis veta att gällde det frågor om försäljningen av apotek så ring omstruktureringsbolaget och gällde det frågor om hur det går till att starta apotek så ring läkemedelsverket. Först därefter upplystes om hur man skulle knappa vidare angående, recept, rådgivning, beställning av mediciner och annat som berör vanliga apotekskunder. Bakgrunden till försäljningen är riksdagens beslut den 29 april om omregleringen av apoteksmarknaden, vilket innebär att det statliga apoteksmonopolet upphör från den 1 juli . Apoteket Omstrukturering AB (OAB) har fått regeringens uppdrag att leda försäljningen och har nu således beslutat om vilka av Apoteket AB:s apotek som ska säljas. Till de 466 som nu finns listade har man tänkt att hitta stora och medelstora köpare Bland de intressenter som OAB har haft inledande kontakter med finns både svenska och utländska företag. Bland intressenterna finns såväl företag inom apoteksbranschen, riskkapitalbolag som andra aktörer. Dessutom finns150 apotek som förs över till ett statligt ägt "småföretagsbolag" för att sedan erbjudas småföretagare. I landet finns i dag totalt 946 öppenvårdsapotek. – Intresset för att förvärva apotek är stort både bland stora- och medelstora köpare och småföretagare, säger OAB:s VD Eva-Britt Gustafsson. Enligt OAB kan de första nya apoteksägarna komma att utses under hösten. På Apoteket Kronan i Hässleholm mottogs beskedet om det finns med på "försäljningslistan" som en glad nyhet. – Vi anställda fick veta det på måndagskvällen – innan visste vi inget – och vi "firade" beskedet. Jag tror att det är positivt att vi avmonopoliseras, blir utsatta för konkurrens, säger Lena Eliasson, apotekstekniker som jobbat på Kronan sedan 1967. – På det här sättet får kunden valmöjligheter att själv välja, att hitta de bästa alternativet. Så Lena Eliasson är inte rädd för utvecklingen och är övertygad om att hon och hennes cirka 15 medarbetare på Kronan får följa med över till den nye ägaren. Dessutom menar hon att personalen inom Apoteket AB redan i dag agerar som serviceinriktad butikspersonal vad det gäller att hitta produkter som kunden behöver, förutom att produktutbudet är så mycket större än då hon började jobba på Kronan för över 40 år sedan. Vem den nye ägaren kan tänkas bli har hon inte ens hört några rykten om. Däremot ryktas det om att två nya apotek är på väg till Hässleholm, där Kronan – förutom sjukhusapoteket – hittills varit ensamma på marknaden.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.