Vieåleden fyller fem år

Hässleholm Lördagen den 9 maj firas femårsjubileum.
Hässleholm • Publicerad 5 maj 2009 • Uppdaterad 25 november 2021

Lördagen den 9 maj firas femårsjubileum. Då bjuder arrangörerna på olika slags förtäring på fem platser längs leden. –Allting är helt gratis, berättar Barbro Bengtsson från Vieåledens turistgrupp i Verum. Det serveras bland annat tunnbröd, korv, kaffe och kakor, fullkornsbröd och ost samt glass. Vid varje matstation finns det även en tipsfråga. Böcker om djur och natur väntar på de bästa svararna. Pristagarna blir uppringda. –Vi ville göra en rolig grej av det här firandet, förklarar Barbro Bengtsson. Därför blev det mat och dryck. Medlemmarna i turistgruppen serverar. Den här natur- och kulturleden drar fram i både leende marker och i lite mer "vildmark". Använder man tre timmar, har man gott om tid på sig för att ta sig fram längs hela rundan. –Då hinner man även rasta ett par gånger, förklarar Gunnar Bengtsson. Vieåleden sköts av turistgruppen med hjälp av Hässleholms Fritid. Leden är mycket välbesökt. –Det är bara att titta i gästböckerna, säger Jerker Thorvaldsson från Hovgården. De flesta är väldigt positiva till vandringen. Folk kommer från hela södra Sverige och även från utlandet. Leden lockar helt enkelt turister till bygden mellan Verum och Osby. Vandrare har till och med förlovat sig ute på leden; enligt gästböckerna... För precis sex år sedan invigdes fågeltornet i Hörlinge by. Sedan gjordes vandringsleden i ordning. På lördag är det även Europadagen. Detta kan sägas passa in, eftersom Vieåleden ingår i ett större projekt; med en viss satsning från EU. Längs sträckan finns 16 olika tavlor med information. Tre oficiella rastplatser ingår. Den 9 maj är matkontrollerna och frågestationerna bemannade klockan 10-15.

Bertil Nilsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.