Doctare har freden som främsta mål

Markaryd Men hon, och hennes erfarenheter, lär inte stå någon efter i fråga om kunskap om behovet av samarbete över gränserna.
Publicerad 6 maj 2009 • Uppdaterad 13 december 2021
Robert Karlsson gav också konsert under kvällen.
Robert Karlsson gav också konsert under kvällen.

Men hon, och hennes erfarenheter, lär inte stå någon efter i fråga om kunskap om behovet av samarbete över gränserna. Med en bas som läkare, som medicinalråd i Socialstyrelsen, men främst är det som utredare av tortyrfrågor för både Sverige, EU och WHO, där hon har Balkankrigets erfarenheter med sig, när hon talar om behovet av fred. Så gjorde hon också på Germundsgården på tisdagskvällen, där en stor publik, med folk från många politiska partier, fick lyssna på ett personligt upplagt tal. Stundom mycket personligt, som när hon mött tre våldtagna kvinnor Balkankriget, som berättat om sina våldtäkter – och att hon då sett samma symtom hos sin egen mor. Och senare fått bekräftat att det var så hon själv kommit till.

Doctare var också den första utredare som fick genomslag för hur det egentligen gick till under det avskyvärda inbördeskriget – där systematiska våldtäkter och tortyr var ett utslag av ett nästan obegripligt behov av att visa makt. – Fred och säkerhet är EU:s viktigaste agenda. Vilket också gäller försörjningen. EU:s fäder, som först lade idén om ett EU direkt efter andra världskriget bestämde sig för att människorna i Europa aldrig mer skulle behöva svälta. Och vi har haft fred sedan dess, berättade Doctare. Hon var också en av få som fortfarande påpekar vikten av subsidiaritetsprincipen, den regel som säger att alla beslut skall tas på lägsta möjliga nivå. Hon påpekade, ganska hätskt, att resonemanget om rätt form på bananer och gurkor måste bort ur EU-debatten. Hon hade tydliga linjer i frågor hon vill jobba med i EU. Framför allt hälsofrågor, där hon vill ha ett friskare Europa, med bland annat i stort sett fritt vårdval i hela unionen. Hon ser också ökad immigration som nödvändig i Europa, och anser att krigen i världen utkämpas bäst innan de sker – med hjälp av biståndspolitik. Där hon, som kunnig i biståndsfrågor, ansåg det nödvändigt att man inte får använda biståndsmedel urskillningslöst. – Det är skandal att vi ger medel utan krav. Det var till exempel fel att ge Mugabe medel utan villkor under många år, sade Doctare. Som också är för att Sverige inför euron.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.