Annons

Oroväckande besparingar i Osby

Opinion Jag har en dräglig arbetsdag med hälften av antalet elever till samma tjänst som mina \"slitvargar\" i Osby kommun.
Opinion • Publicerad 6 maj 2009 • Uppdaterad 14 december 2021
neddragningarna inom skolhälsovården i Osby kommun och lyfter fram den viktiga roll en skolsköterska har på skolorna. Foto: Scanpix
neddragningarna inom skolhälsovården i Osby kommun och lyfter fram den viktiga roll en skolsköterska har på skolorna. Foto: Scanpix

Jag har en dräglig arbetsdag med hälften av antalet elever till samma tjänst som mina "slitvargar" i Osby kommun. Därför blir jag djupt förtvivlad när jag hör om det nya sparförslaget! Att säga upp en skolskötersketjänst på gymnasie-skolorna i Osby kommun. Det är ett så katastrofalt sparförslag så jag finner inga ord. Lyssnar inte beslutsfattarna på ny forskning och nya rön? Den allra senaste folkhälsorapporten visar att barn och ungdomars psykiska hälsa har försämrats ytterligare. Att självskada, ångest och depression hela tiden ökar. Vart ska dessa stackars eleverna vända sig? Vem ska se dem och hjälpa dem? Att förslaget dessutom innebär borttagning av kurator på gymnasieskolorna, större klasser, färre lärare, rektorer och specialpedagoger, då kan vi kalla Osby kommun för Titanic! Vem ska stötta och utbilda eleverna i sex och samlevnad? Vem ska förhindra smittspridning och ofrivilliga graviditeter? Vem ska finnas där för de elever med behov av särskilt stöd? Vem ska de vända sig till när det inte finns någon trygg/kunnig skolsköterska på skolan som de har förtroende för? Som finns där när behovet är som störst? Vem? Jag undrar vem som tänker på eleverna? Inte de som lagt sparförslaget! Hoppas Osby kommuns politiker tänker annorlunda. Att de tänker på de enskilda eleverna och deras familjer och deras framtid. Att det ekonomiska läget är ansträngt det förstår vi nog alla. Men att spara inom detta område ger inga ekonomiska vinster, utan bara personligt lidande. Tro mig, jag har jobbat många år som skolsköterska. Titta er istället om och se och lär av de kommuner som prioriterar på ett annat sätt. Se och lär av det som fungerar. Våga satsa på barnen och ungdomarna och vinn i framtiden. Detta sparförslag kommer att kosta Osby kommun dyra pengar och familjer kommer att flytta till bättre grannkommuner.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons