Utan kontanter ingen sjukvård?

Nyheter Klockan nio på tisdagsmorgonen kom Osbybon Ari Heikkinen till Vårdcentralen vid Rönnebacken för att träffa doktorn på sin bokade tid.
Publicerad 6 maj 2009 • Uppdaterad 13 december 2021
– Ska innehållet i plåmboken avgöra om man får träffa doktorn? undrar Ari Heikkinen Foto: ULRIKA G OTTVALL
– Ska innehållet i plåmboken avgöra om man får träffa doktorn? undrar Ari Heikkinen Foto: ULRIKA G OTTVALL

Klockan nio på tisdagsmorgonen kom Osbybon Ari Heikkinen till Vårdcentralen vid Rönnebacken för att träffa doktorn på sin bokade tid. Men han hade inte pengar i plånboken. Därför bad han i kassan att få en faktura på betalningen, 150 kronor. Ari har återkommande andningssvårigheter, panikångest, sömnsvårigheter och problem med nerverna, symptom som han också säger att han kände av när det var dags för det inbokade läkarbesöket. – Det kommer hela tiden, det känns som att jag ska kvävas. Jag får inte luft, säger Ari. Själv upplever han ibland problemen som livshotande. Först blev Ari inkallad till sköteskan. Hon förklarade att han måste betala kontant eller med kort eftersom det rör sig om en bokad tid och förslog att Ari skulle få tid för ett nytt besök. – Vad räknas som akut om inte andningssvårigheter är det undrar? Ari Heikkinen som tycker att det är fel att innehållet i plånboken ska avgöra om man får sjukvård eller inte. Pia Olofsson, verksamhetschef på vårdcentralen, säger att regelerna för betalning skärptes för några år sedan. – Nu är regeln att man betalar kontant eller med betalkort. Det gäller alla planerade besök. Ari upplevde sina problem som akuta..? – Men den bedömningen gjorde inte sköterskan. Det kom inte heller fram något som tydde på att patienten behövde vård direkt. Efter vad jag hört skildes han och sköterskan i fullt samförstånd, säger Pia Olofsson. Hon tillägger att det inte är särskilt vanligt att patienter inte vill betala direkt. – Sedan vi införde systemet med betalkort fungerar det bra. De allra flesta är nöjda med det. Har det också blivit en strängare avgränsning av vad som räknas som akut vård? – Nej. Där gör vi precis samma bedömningar som förut.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.