Bättre i simning efter knäskadan

Skåne/Kristianstad EM-trean och världscupfemman Nordén fick knäproblem i januari efter några träningspass i löpning.
Publicerad 7 maj 2009 • Uppdaterad 15 december 2021
Lisa Nordén. Foto: Arkiv
Lisa Nordén. Foto: Arkiv

EM-trean och världscupfemman Nordén fick knäproblem i januari efter några träningspass i löpning. "Löparknä" löd diagnosen och hon behandlades med akupunktur och sjukgymnastik. - Senare visade det sig att mina nya cykelskor gav en annan vinkel på foten. Jag fick aldrig ont när jag cyklade, utan först när jag belastade knät hårdare i löpningen. Efter att ha testat fram och tillbaka valde jag att gå tillbaka till mina gamla cykelskor och efter några veckor kunde jag springa igen. Skadan var alltså ett "cykelknä" mer än ett "löparknä". - Knät har skött sig alldeles utmärkt de senaste veckorna. Jag börjar bli stark igen, säger Nordén. Nordén hann inte ifatt med träningen till den senaste helgens världscuppremiär, utan valde i stället att köra en mindre cykeltävling i Sverige i stället. - Jag siktar på nästa världscuptävling i Madrid sista helgen i maj. Helgen före tänker jag köra igenom en bundesligatävling i supersprint, en kortare variant för att få köra igenom växlingar och damma av kroppen lite grann. Lisa Nordén, 24, fick sitt stora genombrott i fjol då hon kom trea på EM, vann sin första världscuptävling och slutade femma i världscupen. - Det gick uppåt så himla fort och kraven höjdes hela tiden, jag höjde ribban själv också. Så målet i år är att få hämta andan lite, låta kroppen och huvudet hänga med, men samtidigt vill jag hänga med på hög nivå. Till i år har ett antal världscuptävlingar fått VM-status, det har blivit en VM-serie med final i Australien i september där en världsmästarinna ska koras. - Prispengarna har höjts och det blir live-tv från deltävlingarna. Den här nya serien är bra för sporten, bra för utvecklingen, för nu kommer de bästa till samma tävlingar. Och man kan inte bli världsmästare genom att bara dyka upp till en tävling. Efter att ha halkat efter redan i simningen, och till slut kommit 18:e i OS, sade Nordén att hon skulle öka träningsdosen i simning rejält. - Simningen är jätteviktig, för är man med i huvudgruppen efter simningen ger det bra förutsättningar inför löpningen. Mitt mål är att vara med i simningens huvudgrupp i alla tävlingar. - Knäskadan kanske har varit ett lyckokast. För jag har haft mer energi över till simningen, och under träningslägret i Australien simmade jag väldigt mycket och har fortsatt hålla en hög kvalitet och ganska stor volym simning här hemma, där jag tränat med en simklubb i Eslöv.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.