En bakväg till en utförsäljning

Opinion Johan Hammarqvist raljerar i sin ledare 28/4 om Kommunals protester i samband med kommunfullmäktige.
Opinion • Publicerad 7 maj 2009 • Uppdaterad 14 december 2021
Den föreslagna omorganisationen och bolagiseringen av delar av tekniska förvaltningen är bara ett första steg innan en utförsäljning av verksamheten menar skribenten. Foto: SCANPIX
Den föreslagna omorganisationen och bolagiseringen av delar av tekniska förvaltningen är bara ett första steg innan en utförsäljning av verksamheten menar skribenten. Foto: SCANPIX

Johan Hammarqvist raljerar i sin ledare 28/4 om Kommunals protester i samband med kommunfullmäktige. Han tycker inte att det med hedern i behåll går att motsätta sig effektiviseringar, nya arbetsformer och arbetssätt. De kommunanställda motsätter sig säkert inte varken effektiviseringar eller andra arbetsformer om det är motiverade åtgärder som bevisligen innebär en besparing eller förbättring för kommunen. Det förslag som kommunfullmäktige var tänkt att ta ställning till 27/4 innebär i sig, varken effektivisering eller besparing utan har sin grund i en, av kommunledningen beställd, ytlig konsultrapport där man jämfört med ett par andra kommuner med helt andra förutsättningar och kommit fram till några hypotetiska antaganden som i verkligheten inte stämmer för Hässleholms del. Av alla de ledande tjänstemän i kommunens förvaltningar och övriga bolag jag pratat med, är det ingen som förstår vitsen med att bilda ett bolag av effektiviserings- eller besparingsskäl. Framförallt ett bolag utan inkomster eller andra tillgångar som mark och fastigheter. Förslaget om omorganisation och bolagisering är ju i verkligheten istället steg 1 och 2 i Alliansens planer på att privatisera delar av kommunens verksamhet. Steg 3 är sen att sälja det bildade bolaget. Allt enligt den strategin som den tilltänkte entreprenören COOR presenterade för politiker och ledande tjänstemän hösten 2007. COOR som ägs av något investmentbolag ute i Europa har som affärsidé att ta över servicetjänster från bland annat kommuner och landsting och det är säkert en lönande verksamhet för dem, men det gynnar nog inte hässleholmarna. Omorganisationen och bolagiseringen är ju ingen effektiviseringsfråga utan en helt ideologisk fråga och dessa fenomen pågår nu runt om i andra kommuner med borgerlig majoritet och innebär inte alltid någon besparing alls, utan ibland tvärtom (kolla gärna Staffanstorp). Om nu Alliansen anser att kommunens verksamheter ska föras över i privat regi så är det ärligare mot hässleholmarna och de kommunanställda att öppet deklarera detta och vad motiven är. Då hade kanske även Johan Hammarqvist förstått vad de kommunal-anställda är oroliga för och som Hässleholms övriga invånare också borde vara. Speciellt med ett så uruselt underlag för beslut som kommunfullmäktige presenteras och förväntas ta beslut på. Det är ju faktiskt, precis som i badhusfrågan, ett hot mot demokratin att fatta beslut på så vaga grunder. Kan ju vara ett tips till Norra Skåne att granska dessa. Svar direkt: Att passusen i den ledare skribenten hänvisar till skulle ha varit raljant håller jag inte med om. Det konstaterades bara att förslaget på förändrad organisation för den tekniska förvaltningen kommit i ett nytt ljus med det ekonomiska läge som uppstått där kommunen kommer att behöva spara pengar. Vidare konstaterades att det torde vara svårt för Kommunal att med hedern i behåll motsätta sig detta om det samtidigt innebär att besparingarna på de mjuka verksamheterna därmed blir större. En bolagisering kommer nämligen att spara en del pengar åt kommunen. Frågan om en försäljning aktualiserades överhuvudtaget inte och jag är tveksam till om det skulle vara en god idé.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.