Skolan i gungning när eleverna blir allt färre

Markaryd Redan 2010 ser ut som ett krisår för utbildnings- och kulturnämnden, i en ekonomiprognos som lades på nämndens bord på onsdagen.
Publicerad 7 maj 2009 • Uppdaterad 24 november 2021

Redan 2010 ser ut som ett krisår för utbildnings- och kulturnämnden, i en ekonomiprognos som lades på nämndens bord på onsdagen. – Redan i år har vi ett mycket kärvt år, me det är ingenting mot vad som väntas nästa år. Vi kan redan räkna med ett underskott på runt nära 5 miljoner, säger nämndsordförande Kim Brynte. En mycket stor del av detta troliga underskott, tre fjärdedelar "3,6 miljoner, härrör sig från Kunskapscentrum. Det är främst mindre intäkter i de interkommunala intäkterna, med färre elever från andra skolor. Samt större kostnader i interkommunala avgifter, när horder av kommunens unga söker sig till skolor utanför kommunen. I ett förslag, ännu inte ens är ett formellt förslag, än mindre ett beslut, handlar det om att minska tjänsterna på gymnasiet. Dock bara med tre tjänster i första skedet. Men när men skall räkna på lokalanvändningen uppstår större problem. Fria lokaler på gymnasieskolan skall ställas mot stora investeringar på lokaler i grundskolan. Samtidigt som också eleverna i grundskolan blir allt färre de närmaste åren. Innevarande läsår räknar man in 930 grundskolelever i kommunen, från runt 2011 och de närmaste åren kan man räkna med runt 850. – Gymnasieskolans situation skall nu utredas av KPMG. I sommar skall denna utredning redovisas, och sedan får vi inarbeta åtgärderna i budgeten för nästa år, säger Brynte. Det finns inga egentliga förslag lagda, men det kan komma att handla om att, till exempel, mellanstadiets elever i Markaryd, flyttar in i KCM:s nuvarande P-byggnader. Eller något liknande. En del mycket preliminära sparförslag har satts på papper. Bland de förslagen finns ett som sammansatts på ett lite märkligt sätt. Däri matchas de ökade kostnaderna för Sparbankshallen 170 000 kronor per år, mot i stort sett hela kulturutbudet. För att spara in kostnadsökningen för hallen och idrottsplatserna, föreslås firandet av Nationaldagen ställas in, dessutom skall många andra kulturarrangemang sparas in, och en del annat planerat skall inte genomföras. Dessutom planeras den snart 25-årsjubilerande BokNallen försvinna.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.