Tysk storförfattare ger bokfesten draghjälp

Nyheter Ingo Schultze, född 1962, debuterade med \"Simple Stories\" 1998 och har gett ut sammanlagt fyra böcker.
Publicerad 7 maj 2009 • Uppdaterad 14 december 2021
Hans Gunnarsson är klar för bokfestivalen...
Hans Gunnarsson är klar för bokfestivalen...

Ingo Schultze, född 1962, debuterade med "Simple Stories" 1998 och har gett ut sammanlagt fyra böcker. – Han är hur stor som helst i Tyskland, men har inte fått samma genomslag i Sverige ännu. Jag tror att svenskarna generellt har svårare att ta till sig tyska författare, och föredrar engelska och amerikanska författare. Det översätts dessutom ganska få verk till svenska från andra språk än engelska. Förlagen är nog rädda för att de inte ska sälja, säger Anders Nylander, samordnare för Kristianstads bokfestival. Att Ingo Schultze väljer att släppa sin senaste bok på svenska just i Kristianstad är förstås en fjäder i hatten för bokfestivalen, som nu är inne på sitt elfte år och arrangeras den 3-5 september. – Det är också ett led i vår arbete att göra bokfestivalen mer känd på den internationella scenen, fortsätter Anders Nylander. Årets bokfestival invigs av Göran Greider, chefredaktör och författare, som berättar om sin senaste diktsamling "Katterna kommer in från mörkret". Kajsa Ingemarsson, aktuell med "Bara vanligt vatten", finns också med i programmet, liksom deckardrottningarna Marie Jungstedt och Anna Jansson. Hans Gunnarsson är en annan välkänd och prisad författare som dyker upp på festivalen. Han har skrivit manus till bland annat "Arn" och "Ondskan" och är nu aktuell med boken "Albatross. Vidare berättar Mons Kallentoft, känd för sina böcker om polisen Malin Fors, om den tredje boken i sviten: "Höstoffer". Åhusbördige, före detta DN-journalisten, Lasse Wierup och journalisten Tobias Barkman – aktuell med reportageboken Jakten på en mördare – är också klara för bokfesten i Kristianstad. – Det känns bra så här långt. Vi har ytterligare fem-tio författare på gång, och satsar i också på en helt ny poesi-scen i stadsbibliotekets entréhall. Vi drar dessutom igång redan på torsdagen, en dag tidigare än förr om åren, med en litterär debatt, säger Anders Nylander.

Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.