Vill forska om nazismens historia

Nyheter Han berättar om sina planer i ett brev ställt till kommunfullmäktiges ordförande Erna Arhag (M).
Publicerad 8 maj 2009 • Uppdaterad 25 november 2021

Han berättar om sina planer i ett brev ställt till kommunfullmäktiges ordförande Erna Arhag (M). – Min idé kan integreras i det enligt uppgift pågående arbetet med att ta fram en jubileumsbok till Kristianstads 400-årsjubileum (som för övrigt infaller 2014), skriver Bengt Göransson. ´ För några veckor sedan fick han en fråga från en vän om hur det såg ut i Kristianstad under 1930- och 1940-talet och fram till andra världskrigets slut när det gäller nazistiska sympatier. – Jag blev svaret skyldig. Baltutlämningen var i stort sett det enda jag visste något om. Men det måste väl finnas mer skriver om detta? En stad med två regementen och en militärområdesstab, en jordbruksbygd med både godsägare och många storbönder, en starkt konservativ kyrka, förde tankarna till publikationer där individer tillhörande dessa kategorier kunna beläggs ha spelat mindre smickrande roller under den aktuella tiden. Men mycket lite stod att finna. – Detta visar på ett stort behov av en ingående, sammanfattande och heltäckande beskrivning av hur nazismen under 1930- och 1940-talen manifesterades inom det geografiska område som idag utgör Kristianstads kommun. Det skulle utgöra en pusselbit i förståelsen för det moderna Sveriges näraliggande historia, skriver Bengt Göransson.

Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.