Sävehof blev svenska mästare i handboll för damer genom att slå Skövde med 32-19 i Globen i Stockholm på lördagen. Lagkapten Johanna Ahlm kysser bucklan. Foto: Sören Andersson/Scanpix

Drömavslutning för Johanna Ahlm

Snart 22-åriga Johanna Ahlm spelade sin sista match för Sävehof på finaldagen, danska Ålborg väntar till sommaren. Och hon fick avsluta på bästa tänkbara sätt, seger med 32—19 mot Skövde. Lagkaptenen är en av få spelare i elitserien som har spelat hela vägen med sin klubb. 2006 och 2007 vann hon sina två första SM-guld, men förra året bröt Skövde trenden. – Sedan förlusten förra året är det här det enda vi har tänkt på, varenda träning har det lyst i våra ögon. Bättre avslutning får man leta efter, säger Ahlm, som på lördagen gjorde fem mål. Landslagsspelaren har haft stor del i Sävehofs framgångssaga. I fjol utsågs hon till Årets spelare och denna säsong var hon åter uttagen i Elitseriens All star team. Nu väntar proffslivet i Danmark, i slutet av juli flyttar hon till Ålborg. – Nu börjar jag på nästa steg i livet och jag tror att det blir lika roligt. Jag hoppas att kunna utvecklas på alla sätt, säger Ahlm. I finalen mot Skövde tog hennes Sävehof övertaget direkt i den första halvleken, efter fyra minuter hade de vänt Skövdes ledning. Det var en tuff halvlek där målvakterna i båda lagen storspelade, och halvtidsresultatet skrevs till 13—9. Skövdemålvakten Lisa Karlsson kunde dock inte stoppa Isabelle Gulldén och Johanna Ahlm från att göra Sävehofs 16:e och 17:e mål och dra i från med sex mål i början av andra halvlek. Målheta Gulldén, åtta totalt för kvällen, ordnade också en sjumålsledning när hon gjorde 23—16. Efter det gick allt Sävehofs väg och bara tre minuter senare ledde laget med tio mål. – Efter 20 minuter kändes det som att vi hade fixat det, då skulle det väldigt mycket till för att de skulle vinna det här, säger Ahlm. När Skövdes lagkapten Anna Larsson i samma veva fick rött kort och tvingades avbryta finalen, stod det klart att Sävehof skulle få vinna sin 28:e raka match den här säsongen. – Våra spelare slutade spela och tro på att det var möjligt. När Anna Larsson fick kliva av förlorade vi vår geist, säger Skövdetränaren Magnus Frisk.