En prins med många talanger

Personligt Han har ofta hamnat i skuggan av sina systrar, prins Carl Philip.
Personligt • Publicerad 11 maj 2009 • Uppdaterad 13 december 2021
Prins Carl Philip gillar snabba bilar precis som pappa kungen. Förra våren ställde han upp i Porsche Carrera Cup på Knutstorp Ring i Skåne. Foto: PONTUS LUNDAHL/SCANPIX
Prins Carl Philip gillar snabba bilar precis som pappa kungen. Förra våren ställde han upp i Porsche Carrera Cup på Knutstorp Ring i Skåne. Foto: PONTUS LUNDAHL/SCANPIX

Han har ofta hamnat i skuggan av sina systrar, prins Carl Philip. De mer färgstarka och utåtriktade prinsessorna Victoria och Madeleine har haft monopol på mediebevakningen under hela uppväxten - något som prinsen knappast sörjer över. Det är nog få som har uppfattat honom som en linslus genom åren. Han ligger lågt, och uttalanden om sitt privatliv undviker han att göra, hur mycket tidningarna än jagar efter kommentarer om flickvänner och förhållanden.Däremot ställer han upp på pressbevakningen när det handlar om aktiviteter utanför den privata sfären. På senare år har han förekommit i så vitt skilda sammanhang som foto, motorsport och formgivning. Den konstnärliga talangen ligger i släkten. Pappas farbror Sigvard Bernadotte var konstnärlig ledare för George Jensen och formgav folkhemsklassiker som Margretheskålen och mönstret Virrvarr. Att även prins Carl Philip är intresserad av att formge bruksföremål visade han nyligen, när hans bestickkollektion för Eskilstunaföretaget Mema/Gab presenterades. En enkel men egensinnig design med runda huvuden och strama skaft. – Jag gillar det enkla och råa. Det kan ha något med uppväxten att göra, att det inte alltid var så enkelt dukat hemma, sade prinsen vid en pressträff tidigare i år. Kanske skänkte han en tanke åt kungamiddagarnas snirkliga gafflar?Motorintresset är inte heller så långsökt. Pappa kungen är känd för att gärna stampa på gasen när tillfälle ges, och har varit med och hejat på sonen i Porsche Carrera Cup. Prinsen uppmärksammades också för sitt fotointresse för ett par år sedan när han ställde ut egna bilder från Botaniska trädgården i Uppsala, och tidningarna skrev om tydliga spår av mentorn Mattias Klums teknik och perspektiv. Själv framhöll han familjen som en inspirationskälla vid en pressvisning av utställningen. – Min pappa är väldigt duktig på fotografering. Jag har fått lite från att ha tittat på hans bilder.Många intressen och en lust att förkovra sig har han uppenbarligen. Men nu fyller han 30 och frågan är: vad ska prinsen bli när han blir stor? Han har provat på det mesta och många möjligheter står till buds: Formgivare, företagare, fotograf? Rallyförare eller militär? Eller är svaret kanske helt enkelt - bonde? Efter årsskiftet överraskade han nämligen med att lämna Stockholm för en studenttillvaro vid Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp. En gård har han redan, efter ett oväntat miljonarv från en avlägsen bekant, som bland annat inbegrep en skogsfastighet i Södermanland. Kanske är det en fullfjädrad lantbrukare som dyker upp på storasysters bröllop nästa år.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.