Orimligt spara när vi går på knäna

Opinion Den globala krisen har nått vår trevliga kommun Hässleholm.
Opinion • Publicerad 11 maj 2009 • Uppdaterad 14 december 2021
Insändarskribenten motsätter sig besparingar inom omsorgen då personalen redan har det tufft.Foto: SCANPIX
Insändarskribenten motsätter sig besparingar inom omsorgen då personalen redan har det tufft.Foto: SCANPIX

Den globala krisen har nått vår trevliga kommun Hässleholm. Anställningsstopp råder över hela kommunen. Man drar in tjänster och flyttar på anställda. Allt för att hålla ramarna för årets budget. Okej, det är säkert ett sätt att spara pengar på. Synd bara att det är vi överarbetade och underbetalda skattebetalare som får betala priset.Sedan några månader tillbaka händer det saker i organisationen och vi har fått bevittna många förändringar, men den senaste nyheten har väckt starka känslor. Ledningen har nämligen beslutat att om någon blir sjuk, vill ta ut semester eller kompledighet får man inte tillsätta platsen med någon vikarie. Jaha, tror ledningen att vi dricker kaffe dagarna igenom och småpratar om oväsentliga saker? Så om man är sjuk, men har lite lagkänsla, går man till jobbet på alla fyra för att inte lämna sina arbetskamrater i sticket. Det gäller även semester och annan ledighet. Tar man ut det får arbetskamraterna förutom att utföra sina redan omfattande arbetsuppgifter även dela på jobbet som den frånvarande skulle ha gjort! Dock ska våra chefer få tillgång till gruppledare, som kommer att avlasta dem i deras tunga arbete. Härligt med lagkänsla även där uppe! På Hässleholms kommuns hemsida står det att arbetslivet i vår kommun erbjuder bland annat "en bra miljö för kreativ verksamhet". Är det ett skämt, eller? I och för sig har ledningen redan visat prov på sin kreativitet genom sina beslut. Vi "på golvet" där-emot orkar inte vara kreativa längre på grund av den tunga arbetsbördan som vilar på våra axlar. Hässleholms kommun vill gärna kalla sig för en hälsosam kommun (tyvärr inte den enda i Sverige) genom att förbjuda sina anställda att röka under arbetstid. Genom att tvinga folk att sluta röka sparar kommunen pengar på sjukskrivningarna menar ledningen. Tyvärr tänker inte ledningen på andra hälsofaror, som exempelvis stress. Vad kommer det att kosta med alla långtidssjukskrivningar från personal som i dagens läge redan går på knäna? Hur många ska behöva gå in i väggen innan man inser att kommunen kör med fel taktik? Slutligen. I förändringens tider är det kanske läge att se över alla chefstjänster för det finns nog för många av dem. Jag har på känn att där finns det säkert också pengar att spara!

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.