Anitra ser fram emot arbetet på gården

Personligt Nästan det första som händer efter är ankomsten av 35-40 kor av sorten hereford som fram till november ska beta på hagmarkerna som hör till gården.
Personligt • Publicerad 12 maj 2009 • Uppdaterad 13 december 2021

Nästan det första som händer efter är ankomsten av 35-40 kor av sorten hereford som fram till november ska beta på hagmarkerna som hör till gården. – Det har varit mycket arbete med att röja upp i hagarna. Jag och Göran har gått med varsin röjsåg, berättar Anitra och tillägger att det fysiska arbetet är något som hon längtat efter. – När man sitter på kontor med pappersjobb hela dagarna är det en enorm glädje att få känna att kroppen orkar. Sedan får man träningsvärk så att man knappt kan röra sig på kvällen, säger hon och skrattar.I tio år har Anitra Steen varit vd för Systembolaget. Under hennes tid har butikerna blivit allt mer som en detaljhandel och det är också den utvecklingen som hon säger sig vara mest nöjd med. Hennes meritlista är lång och Anitra har beskrivits som en person med ett starkt socialt patos och en ledare som har lätt för att engagera andra människor. I framtiden tänker hon fortsätta med olika uppdrag men säger att tiden som chef och vd nu är över. – Jag har trivts enormt bra som chef och ledare, men nu vill jag hellre jobba med sakfrågor än att leda andra.

I och med att hon slutar på Systembolaget kommer Anitra kunna kvittera ut en pension på 110 000 kronor i månaden. För mycket menar vissa. Själv anser hon att beloppet är en ganska vanlig ersättning för en vd på hennes nivå, och att ilskan och avundsjukan egentligen är en vinkling från olika medier. – Hade jag inte varit gift med Göran Persson så hade ingen ifrågasatt den. Och jag har väldigt svårt att skämmas för den.Hon säger också att hon upplever ett politikerförakt som framför allt riktar sig mot socialdemokratiska politiker: att de i större grad ifrågasätts och, som hon uttrycker det, "dras till skampålen och misstänks för diverse saker". Anitra kommer in på den uppmärksamhet som rådde i olika medier när hon och Göran köpte gården i Sörmland. – Vad då? Har man inte rätt att leva ett liv även om man är politiker. Men det är historia. Nu ska jag se framåt.I den närmaste framtiden handlar det om att hänge sig åt arbetet på gården och rensa rabatter, röja, fixa eller bara vara. På frågan vad hon gillar mest att göra, svarar Anitra efter en stund: – Att fiska. Jag tycker inte om jakt, men jag gillar att lägga ut nät. Men jag är dålig på att rensa. Och jag tycker om att fiska kräftor men jag tycker inte om att äta dem.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.