De fick ett omöjligt uppdrag

Nyheter När de återvände i slutet av september fick de ett till synes omöjligt uppdrag.
Publicerad 12 maj 2009 • Uppdaterad 14 december 2021
får Catarina Lord och några av hennes skolkamrater höja glasen för ett lyckat ungdomsprojekt på Wanås. Trots svåra förutsättningar blev projektionerna i dagsljus väldigt fina i filmsekvenserna som visas i den pedagogiska utställningen i sommar. Foto: Jörgen Alström
får Catarina Lord och några av hennes skolkamrater höja glasen för ett lyckat ungdomsprojekt på Wanås. Trots svåra förutsättningar blev projektionerna i dagsljus väldigt fina i filmsekvenserna som visas i den pedagogiska utställningen i sommar. Foto: Jörgen Alström

När de återvände i slutet av september fick de ett till synes omöjligt uppdrag. Med hjälp av projektorer skulle konstverk projiceras i fullt dagsljus på ytor som finns ute i parken i form av natur och kultur. Skulpturer, träd, buskar och annat stod till deras förfogande. Solen som lyste från en klar hösthimmel under de två dagarna gjorde inte uppdraget enklare. – Till och med jag hade mina betänkligheter, men det hade aldrig ni ungdomar ni bara körde på. Titta vad ni har åstadkommit, säger Bjørn och slår ut med handen mot väggen där rörliga bilder visas på de olika gruppernas konstverk i klipp.

På en trädstam visas ett brev med vingar som flaxar fram. I ett annat klipp får betraktaren se papperssvalor som projiceras på ett svart tygstycke som två mörkklädda personer med huvor håller upp. I en annan installation får vi se ansikten förvridas i smärta. – Vi fick ju läsa två böcker med ögonvittnesskildringar från nazisternas koncentrationsläger som inspiration och ingång i diskussionen kring minnen. Vi letade upp en kall och mörk plats i parken och bestämde oss för att visa ansikten fyllda av smärta på en av skulpturernas granit. Solljuset var lite svårt att handskas med, men det gick till slut att justera kontrasterna, berättar Therez Ferencz som var med och skapade verket "Human violence".

Intill de rörliga bilderna visas ett bildspel med stillbilder. – De visar själva arbetsprocessen. Vi har jobbar med både rörlig bild och stillbild under olika års pedagogiska program, men aldrig samtidigt förut, säger intendent Marie Ottosson. Sex elever med media som sin estetiska inriktning har arbetat med att dokumentera allting med hjälp av bilder och film. Det är deras bilder och filmer som nu kommer att visas upp under utställningen på Wanås som öppnas nu i helgen. – Ja, cirka 65 000 besökare har vi under en säsong och alla kommer att ha chans att se era verk, säger Marie Ottosson och ler.

Under vintern har mediaeleverna jobbat med att sätta samman filmer och bildspel. Materialet var omfångsrikt. – Ja, vi hade cirka 5000 stillbilder och många timmars film att bearbeta. Även jag hade mina tvivel. Om det nu är svårt att projicera i dagsljus blir det inte lättare att dokumentera projektionerna. Nu kan jag med stor stolthet konstatera att det faktiskt fungerade, säger Sabina Hörstedt som är mediaelevernas lärare.

Tim Andersson och Catarina Lord har jobbat med dokumentationen. – Vi fick verkligen möjlighet att jobba med kamerainställning. På det viset lärde jag mig jättemycket, säger Tim och Catarina nickar instämmande. – Ja, men som var svårt var att en del inte ville bli fotograferade. Efter ett tag lärde jag mig att ta bilden ändå, säger hon. Den pedagogiska utställningen pågår mellan maj och oktober.

Katarina BexellSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.