Oklokt att privatisera apoteken

Opinion Politik är något som bör byggas på förnuft.
Opinion • Publicerad 12 maj 2009 • Uppdaterad 25 november 2021

Politik är något som bör byggas på förnuft. Men studerar man då både den sittande som den tidigare regeringen, så kan jag inte minnas ett endaste förnuftigt beslut. Handlar det inte om nedläggning av Svensk Kassaservice så handlar det om buggning av e-post och telefonsamtal. Det sistnämnda kallas visst på vuxenspråk för FRA-lagen. Nu senast tänker politikerna sälja ut våra apotek – och ingen vet hur det kommer att bli för oss kunder där när de ska privatiseras. Som det är nu så vet man att en ask Ipren kostar exakt lika mycket i Göteborg, Osby som i Haparanda. Att utbudet är ungefär detsamma och att det som av utrymmesskäl inte finns går att beställa in, att de produkter som säljs är säkra och allergitestade. För att inte tala om den information och service man får när man står i valet och kvalet mellan två olika sorters vitamintabeletter. Säljs monopolet ut, som nu sker i sommar, då kanske värktabletterna är fem kronor dyrare i Perstorp än vad de är i Osby. Och kanske rent av de produkter man använt sig av i flera år och som man litar på och vet är bra inte längre finns tillgängliga överallt. Staten kanske genom detta får in lite extra flis nu för att sanera den så kallade statsskulden, men det är bara en kortsiktig lösning. När det sedan åter fattas klirr i kassan, så sätter man igång på nytt och säljer ut något – kanske den här gången våra bibliotek eller våra statliga museer. Nog borde det väl finnas betydligt förnuftigare lösningar än så här. Tryggheten att man vet vad man har är bra och bör inte avvecklas genom oförnuftiga och kortsiktiga beslut.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.