Åtta korsningar blir fyra

Nyheter För närvarande finns inte mindre än åtta järnvägsövergångar i Lönsboda.
Publicerad 13 maj 2009 • Uppdaterad 13 december 2021
Den här övergången i Lönsboda där en 13-årig flicka höll på att förolyckas kommer troligen att stängas tillsammans med ytterligare tre övergångar. Nu kommer centrumberedningen att säga sitt. Arkivbild: Mats Wilhelmsson
Den här övergången i Lönsboda där en 13-årig flicka höll på att förolyckas kommer troligen att stängas tillsammans med ytterligare tre övergångar. Nu kommer centrumberedningen att säga sitt. Arkivbild: Mats Wilhelmsson

För närvarande finns inte mindre än åtta järnvägsövergångar i Lönsboda. Trots att spåret endast trafikeras av godstrafik passerar här flera tåg varje dag. Diskussionerna om järnvägsövergångarna har stötts och blötts i ett antal år. Senast frågan blev högaktuell var i slutet av april då en 13-årig flicka som genom ett under klarade sig från att bli påkörd av tåget vid järnvägsövergången vid Trävarubolaget. Flickan var på väg till skolan och passerade då gångfållan över spåret. Eftersom hon hade hörlurar i öronen missade hon ljudsignalerna. Just denna övergång tillhör en av fyra som med största sannolikhet kommer att försvinna. Även övergången vid Tranebodavägen kommer troligen att stängas. De här två övergångarna kommer i så fall att ersättas av en ombyggd övergång vid Bergfast. På sikt planeras även en stängning av de två nordligaste järnvägsövergångarna varav en finns vid Valhallavägen. Dessa två övergångar ersätts då med en ombyggd övergång längre söderut längs Norregatan. Det här förslaget kommer att kräva vissa förändringar av vägarna på östra sidan om järnvägen för att det ska gå att nå övergången på ett smidigt sätt. Förslaget kommer inom kort att presenteras och diskuteras i centrumberedningen. – Jag tror att det här kommer att bemötas positivt, säger Paul Holmquist projekteringsingenjör inom Osby kommun.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.