Det mesta grundvattnet är förorenat

Nyheter En ny rapport om kvaliteten på grundvattnet i Skåne visar dåliga resultat.
Publicerad 13 maj 2009 • Uppdaterad 25 november 2021

En ny rapport om kvaliteten på grundvattnet i Skåne visar dåliga resultat. De flesta proverna indikerar föroreningar. Prover från 121 dricksvattentäkter i 28 kommuner har analyserats. Resultaten visar att två tredjedelar av de undersökta grundvattenförekomsterna har anmärkningsvärt höga halter av ett eller flera ämnen som visar på föroreningar, sammanfattar länssstyrelsen som tagit fram rapporten. Studien genomfördes år 2007 och är den första mer omfattande undersökningen av grundvattnet i Skåne. Undersökningen omfattade flera olika ämnen såsom bekämpningsmedel, tungmetaller, nitrat, sulfat och klorid. I nära en tredjedel av provpunkterna återfanns rester av bekämpningsmedel, men tre fjärdedelar av fynden härrör från "gamla synder", enligt länssstyrelsen. Preparat som förbjudits för länge sedan finns fortfarande kvar i grundvattnet. Majoriteten av proverna bar spår av kvävepåverkan. Endst ett av tio undersökta prover hade en kvalitet som är jämförbar med ett opåverkat grundvatten. – Att nästan allt vårt grundvatten är påverkat är allvarligt. Det är viktigt att vi skyddar vårt grundvatten eftersom det är en viktig dricksvattenresurs, säger Hillevi Hägnesten, vattenhandläggare vid länsstyrelsen i Skåne. Syftet med undersökningen var att ge en regional överblick av grundvattenkvaliteten i Skånes grundvattenmagasin som används, eller kan komma att användas, i en framtida dricksvattenförsörjning.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.