Norges bidrag i fara?

Kultur och Nöje - Hade vi vetat att han var överdomare hade vi så klart agerat annorlunda, säger chefen för den norska delegationen till Verdens Gang.
Publicerad 13 maj 2009 • Uppdaterad 14 december 2021
Norges Alexander Rybak är favorittippad att vinna årets schlager-EM. Foto: Sara Johannessen/Scanpix
Norges Alexander Rybak är favorittippad att vinna årets schlager-EM. Foto: Sara Johannessen/Scanpix

- Hade vi vetat att han var överdomare hade vi så klart agerat annorlunda, säger chefen för den norska delegationen till Verdens Gang. Det är danska Ekstrabladet som på onsdagen visar bilder på 22-årige Alexander Rybak hemma hos den ryske överdomaren och schlagerikonen Filipp Kirkorov. Ett festbord är uppdukat med kaviar, vodka och andra läckerheter, och på en annan bild spelar Rybak piano och de två sjunger ihop. Nu får agerandet kritik. Kirkorov är den som har sista ordet när det gäller den ryska juryns röster på lördag kväll. Tv-organisationen EBU:s regler är tydliga med att domarkommitténs medlemmar "inte får ha förbindelser med deltagare av en sådan art att de inte kan rösta självständigt". Den norska delegationen tycker att endast Filipp Kirkorov är att skylla om det är så att ett fel begåtts. - Vi visste inte om det här. Han hänger ju backstage och umgås med flera andra deltagare också, utöver att han är djupt involverad i tävlingen. Han borde ha varit tydlig med att han också är domare, säger Alexander Rybaks manager Kathrine Synnes Finnskog till VG. Enligt EBU-representanten Sietse Bakker får middagsmötet inga konsekvenser för Norges deltagande i tävlingen. - Nei, detta är en sak mellan domaren och domarkommittén, säger han till VG. Alexander Rybak tävlar med den egenhändigt skrivna låten "Fairytale" i den andra semifinalen i schlager-EM på torsdag kväll och tippas av många att vinna hela tävlingen.

Maria ZandihnSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.