Obruten framtidstro för Backer

Hässleholm 60-årsjubilerande Backer BHV i Sösdala har som många företag tvingats säga upp personal i efterdyningarna av den finansiella krisen som slog till under hösten.
Hässleholm • Publicerad 13 maj 2009 • Uppdaterad 13 december 2021
Christer Fredriksson
Christer Fredriksson

60-årsjubilerande Backer BHV i Sösdala har som många företag tvingats säga upp personal i efterdyningarna av den finansiella krisen som slog till under hösten. Nu känner sig företaget på en stabiliserad nivå men är naturligtvis beroende av den allmänna konjunkturen. – Hur verkstadsindustrin går är vår stora värdemätare, konstaterar Christer Fredriksson som också är affärsområdeschef för Nibe Element som driver 28 fabriker i tolv länder och där fabriken i Sösdala utgör en av dessa.

Han känner starkt för de 60 personer som tvingats sluta sina anställningar på fabriken i Sösdala. För företaget är det också ett hårt slag av behöva mista delar av sin kompetens. Samtidigt reflekterar han över att fabriken i Sösdala idag har 20 procent fler anställda än vad man hade under den förra djupa krisen i början av 90-talet. Sedan dess har också om-sättningen på fabriken ökat fyra gånger. Den finansiella krisen har slagit jämnt över på samt-liga fabriker i världen, i Mexico, Kina, Italien och i Sösdala. Men med en viss försiktighet ser han ändå vissa positiva uppgångar, bland annat i USA. Att det nu 60-åriga företaget ändå klarat sig så väl, ser han som resultatet av år av satsningar på en bred tillverkning av komponenter till uppvärmning. Idag tillverkas komponenter till alltifrån rumsuppvärmning till motorvärmare och dialysapparater. Företaget sysslar mer med stora projekt, kompletta helhetslösningar, för elektrisk uppvärmning. Teknologin har företaget utvecklat under åren och anses idag vara ledande i sitt slag i Norden och på andra plats i Europa. Historien placerade företaget i Sösdala, och där tänker man förbli. Huvudkontoret för Nibe Element blir kvar i Sösdala. Byn är synonymt med företaget. Många av de som arbetar i verkstaden bor i Sösdala. Många är de som en gång börjat på verkstadsgolvet och sedan följt företaget och stigit i befattningarna. Personalchef Stefan Fridlund menar att det finns en stor lojalitet bland de an-ställda, för företaget och för Sösdala. – Sösdalas framtid beror på hur vi lyckas, säger han. Framtiden för Sösdala är också beroende på kommunikationer, menar både vd och personalchef. Båda ser ett tågstopp i Sösdala som betydelsefullt och ser gärna en upprustning av riksväg 23. Båda är engagerade i byns framtid. Företaget stöttar föreningsliv och utveckling. – Ja, det vi gör, det gör vi i Sösdala, konstaterar de båda. Företaget ska fira sitt 60-årsjubileum på lördag i samband med att Sösdala firar sina 150 år.

Hans Bryngelson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.