Rutiner förbättras efter sekretessbrott

Nyheter Kommunen gjorde efter händelsen en polisanmälan om misstänkt brott mot sekretessen.
Publicerad 13 maj 2009 • Uppdaterad 25 november 2021

Kommunen gjorde efter händelsen en polisanmälan om misstänkt brott mot sekretessen. Under den interna utredningen framgick vilken anställd som olovligen hade loggat in i patientens journal. Nu har dessutom produktionschefen Christer de la Motte och den medicinskt ansvariga sjuksköterskan Monica Rask Carlsson i 13 punkter svarat den upprörda patienten hur ett så gravt sekretessbrott kunde ske och vilka regler som gäller. Efter händelsen har bland annat tillgången till journaler begränsats så att det endast är den legitimerade yrkesutövaren som kan gå in och titta, i de fall patienten enbart har insatser från en legitimerad yrkesutövare. Personal har också flera gånger informerats om gällande lagar. – Detta har skapat en enorm respekt för regelverket, påpekar de la Motte och Rask Carlsson. Men det är inte bara den drabbade och dess anhöriga som kräver en förklaring. En privatperson uppmärksammade länsstyrelsen på sekretessbrottet. Nu vill tillsynsmyndigheten veta hur Östra Göinge kommun hanterar patienters privatliv. Man ställer bland annat frågan om hur kommunen går tillväga för att säkerställa den enskildes trygghet utifrån socialtjänstlagen.

Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.