Skamfläckar finns kvar

Nyheter Ett helt år har passerat sedan kommunen gick ut med att man skulle ta krafttag för att komma till rätta med bygdens skönhetsfläckar.
Publicerad 13 maj 2009 • Uppdaterad 15 december 2021
– Knislinge strumpfabrik. Arkivbild: Jörgen Ahlström
– Knislinge strumpfabrik. Arkivbild: Jörgen Ahlström

Ett helt år har passerat sedan kommunen gick ut med att man skulle ta krafttag för att komma till rätta med bygdens skönhetsfläckar. Folk uppmanades att höra av sig med tips och synpunkterna strömmade in. Knislinge strumpfabrik, det stinkande huset på Lages väg, privata soptippar, ja, även kommunens eget vattentorn i Sibbhult fanns med på listan. Men sedan dess har skamfläckarna bara dokumenterats. Finanskrisen kom i vägen. – Vi begärde lite pengar i budgeten till det här, inte mycket, men tillräckligt för att kunna frikoppla en person från miljö- och en från byggsidan som skulle jobba med detta. Men det blev inga pengar och ingenting har egentligen hänt, säger miljö- och byggchefen Camilla Norrman. Mer exakt handlar det om 16 000 kronor som äskades specifikt för arbetet med de förfallna byggnaderna och skräpiga tomterna. Planen var att i första hand upplysa fastighetsägarna om vilka skyldigheter de har enligt plan- och bygglagen samt miljöbalken. Men då måste man först få tag i dem. – En husägare spårade jag till en postboxadress i Förenade arabemiraten, säger miljö- och byggchefen Camilla Norrman med en suck. Andra steget är att besluta om vitesföreläggande. – Sådana ärenden är ingenting man löser på en månad. Det handlar om ganska segdragna processer, menar Camilla Norrman. Så hur blir det med skamfläckssatsningen? Kommer den att läggas ner eller få starkare fokus? Politikerna i samhällsbyggnadsutskottet fick för någon vecka sedan en redovisning av vad som skett sedan starten. – De får ta den till sig och fundera vidare. Men det är inte över ännu, säger Norrman.

Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.