Viktigt svinga ordförandeklubban med finess

ledare Som frustande galopphästar stod de där, Anders Wijkman (KD) och Lena Ek (C).
Publicerad 13 maj 2009 • Uppdaterad 13 december 2021
Från halvårskiftet är det Sverige som håller i ordförandeklubban för EU. En stor och viktig uppgift
Från halvårskiftet är det Sverige som håller i ordförandeklubban för EU. En stor och viktig uppgift

Som frustande galopphästar stod de där, Anders Wijkman (KD) och Lena Ek (C). Redo att ge sig ut ur startgrindarna på Europaforums andra dag. De gav tydligt uttryck för en vilja till mer handling på klimatområdet än vad såväl den svenska regeringen som Europaparlamentet gör. Uppfriskande uppriktighet som visar på möjligheterna för Europaparlamentariker att agera friare visavi sina partier än vad riksdagspolitiker kan och får göra. Att de dessutom ger uttryck för det just på miljöområdet gör inte saken sämre. Det är en avgörande ödesfråga och en fråga som kräver internationellt samarbete för att kunna få en lösning.Innan duon Wijkman/Ek äntrade scenen för sitt unisona ställningstagande för en tuff klimat- och miljöpolitik hade EU-minister Cecilia Malmström (FP) talat om det stundande svenska ordförandeskapet och svenska prioriteringar på tio års sikt. Det hon sa var bra men kändes aningen fladdrigt och inte speciellt konkret. Förhoppningsvis rättar det till sig för det är av yttersta vikt att vara fokuserad för ett framgångsrikt ordförandeskap. Och det råder ingen tvekan om att Malmström tillsammans med statsministern och de andra ministrarna har stora saker att ta tag i under halvåret som Sverige svingar ordförandeklubban för EU:s 500 miljoner invånare. Finanskris, arbetslöshet och FN:s stora klimatmöte i Köpenhamn i december där Fredrik Reinfeldt (M) tillsammans med miljöminister Andreas Carlgren (C) ska föra EU:s talan. Utmaningen ligger i att väva samman finans- jobb- och klimatkris med varandra för att hitta lösningar som ger resultat på alla tre områdena.Det svenska ordförandeskapet är ett gyllene tillfälle att flytta fram miljöpositionerna i hela världen och inte bara EU. Detta i och med klimatmötet i Köpenhamn. Mötet är en historisk chans som måste förvaltas med ödmjukhet och utan att skriva andra på näsan om Sveriges förträfflighet. För det är faktiskt precis som Wijkman och Ek var ense om; att Sverige på vissa områden har gjort viktiga insatser för att minska utsläppen men att vi samtidigt inte har någon anledning att slå oss för bröstet, vi kan göra så mycket mera.Alliansregeringen ska vara glad att de har blåslampor som Ek och Wijkman. Sen har ju regeringen att se till helheten i förhandlingarna och verkligheten är att kompromisser mellan världens länder kommer att göra att resultatet inte kommer att bli så långtgående som är önskvärt. Sentensen är att ordförandeklubban måste svingas med ett stort mått av finess och vi som vill gå långt vara beredda på att slutresultatet inte riktigt blir vad vi hoppats. Men två steg framåt är trots allt bättre än att vara kvar på ruta noll.Duon Wijkman/Ek har tillhört olika partigrupper i parlamentet men har kunnat samarbeta för att nå resultat på miljöområdet. Naturskyddsföreningens ranking av Sveriges Europaparlamentariker visar också att dessa två tillhör den kvintett som fick tummen upp. Synd då bara att Wijkman efter tio år i parlamentet inte ställer upp för omval. Han är en kraft som varit nyttig för Sverige och för miljön. Nu blir det upp till andra att bära det politiska ansvaret för att värna vår miljö.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.