Debatt: euro v/s krona

Hässleholm Majoriteten av medlemsländerna i EU har slopat det egna landets valuta till förmån för euron.
Hässleholm • Publicerad 14 maj 2009 • Uppdaterad 13 december 2021
Foto Anders Wiklund
Foto Anders Wiklund

Majoriteten av medlemsländerna i EU har slopat det egna landets valuta till förmån för euron. Sedlarna med den stiliserade Europakartan är allt vanligare när EU-medborgarna ska betala för kläder, mat och bensin. Men frågan om och i så fall när Sverige ska byta kronan mot euron är oklar. -Det här handlar om demokrati. Varje gång folket röstar fel ska man göra om. Sverige röstade nej. Låt resultatet från 2003 ligga kvar, säger Carl Schlyter Europaparlamentariker för Miljöpartiet. Han syftar på euroomröstningen 2003 då Sverige utbrast i ett rungande nej. 56 procent var emot införseln av de europeiska slantarna, 42 röstade för. Moderaternas EU-parlamentariker Gunnar Hökmark håller inte med Miljöpartiet och menar att det snart fem år gamla röstresultatet inte är ritat i sten. -Det är inte så att vi en gång har fattat ett beslut som alltid ska gälla. Ett beslut från en generation bestämmer inte hur det ser ut för alla framtida generationer. Junilistan, som i dag har två mandat i Europaparlamentet, är inte vidare positiv till att föra in euron i Sverige men gör i dag en kovändning från partiets tidigare restriktiva ståndpunkt i frågan. - De ekonomiska förutsättningarna för att införa euron i Sverige är inte rätt, kanske om tio år men inte nu, säger Björn van der Esch. Miljöpartiets Carl Schlyter menar att debatten om euron bör ses ur ett vidare perspektiv än diskussionen om vilken valuta svenskar ska betala med. -Det här är mer en demokratisk än en ekonomisk fråga, eftersom en införsel innebär en massiv maktöverflyttning till EU. Jag vill inte att EU ska bestämma mer, därför vill jag inte heller byta till en europeisk valuta. Björn van der Esch håller delvis med. - Man ska inte skaffa en brandförsäkring när det redan börjat brinna, det är precis vad införandet av euron skulle vara, säger partiets Björn van der Esch och syftar på den pågående finanskrisen. Att den ekonomiska krisen skulle sätta käppar i hjulet för ett valutabyte är ett argument som Gunnar Hökmark inte ger mycket för. -Jag tror på en stabil valuta, en gemensam valuta, säger han.

Debatten hölls klockan 13-14 i samband Europaforum i Hässleholm torsdagen den 14 maj.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.