Ser gärna fler män på målerikurs

Nyheter Skämt åsido, så här går det inte till lovar de fyra kvinnliga kursdeltagare som tidningen träffar på Yllan inför den konstutställning som öppnar här på lördag klockan 14.
Publicerad 14 maj 2009 • Uppdaterad 15 december 2021
Kom och se vad vi gjort på kursen! Lockar till utställningen gör Lollo Sollerhed
Kom och se vad vi gjort på kursen! Lockar till utställningen gör Lollo Sollerhed

Skämt åsido, så här går det inte till lovar de fyra kvinnliga kursdeltagare som tidningen träffar på Yllan inför den konstutställning som öppnar här på lördag klockan 14. – Vi hade hemskt gärna sett att fler män deltar. Vet inte vad som hindrar dem, säger en av dem. Det är torsdag och kvartetten har fullt upp med att hänga upp sina bilder och få dem rätt placerade så att helheten stämmer. Utbudet är stort; de 22 utställarna, eleverna på högskolekursen, bidrar med tre-fem verk vardera och därmed blir det ett 100-tal totalt. Kanske är det inte känt för alla, men högskolan i Kristianstad har fristående kurser i måleri som ger akademiska poäng och lockar deltagare från hela Skåne och även från Blekinge. Personerna som går kurserna gör det av olika skäl; en del som hobby för att bli bättre amatörkonstnärer, en del som fortbildning i ett yrke, kanske som bildlärare och några helt enkelt för att det är kul och spännande.

Direkta nybörjare är man inte; de flesta har tidigare erfarenheter från utställningar, separata eller gemensamma. Teori, konstvetenskap och praktik blandas. Olika motiv och tekniker gås igenom och på utställningen ges just prov på spännvidden. Här finns det experimentella och det figurativa och såväl akvarell och olja som pastell och akryl. – Ännu finns det inget Måleri 3, ett tredje steg i utbildningen, men det är något vi hoppas på, säger de fyra samstämmigt. Och kanske högskolan lyssnar.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.