Ungdomar tävlade i teknik

Nyheter Gymnasier i hela landet hade valt ut sina bästa elever till tävlingen, som hölls för fjärde året i rad.
Publicerad 14 maj 2009 • Uppdaterad 13 december 2021
Här tävlar Niklas Brandt i kyl- och värmepumpsteknik och hans lärare Rolf Broman hejar på. Foto: RONNY PERSSON
Här tävlar Niklas Brandt i kyl- och värmepumpsteknik och hans lärare Rolf Broman hejar på. Foto: RONNY PERSSON

Gymnasier i hela landet hade valt ut sina bästa elever till tävlingen, som hölls för fjärde året i rad. Tidigare platser har varit Gävle, Östersund och Malmö. Tävlingen innehöll moment som är representativa för yrket som kyl- och värmepumpstekniker. En sådan ska kunna en hel del. Som att installera en värmepump i en fastighet, kontrollera att ett fryslager håller måttet, justera en värme- eller kylanläggning så att den är så energisnål som möjligt etcetera. – SM:et innebär en sporre och en utmaning både för oss lärare och eleverna, säger Rolf Broman, lärare på kylprogrammet på Wendesgymnasiet. Hans adept Niklas Brandt – som också deltar i SM:et – har inga invändningar. Vid tidningens besök löddar han ihop några kopparrör. – Visst vill man vinna, det vill man ju alltid i en tävling, säger Niklas Brandt, 19 år, som dock inte tycker att det är så fruktansvärt viktigt att hamna överst på pallen. Han verkar redan övertygad om sin kapacitet och ser inga bekymmer inför att fixa jobb efter den utbildning han snart avslutar. Mästerskapen är något av ett examensprov då eleverna nu ska börja söka jobb. Men varken Rolf Broman eller Börje Wireklint, lärare på Universitetsholmens gymnasium i Malmö, ser några som helst bekymmer för ungdomarna. Det berättar om en bransch som expanderat kraftigt under senare år och då av flera skäl. – Det går inte att hyra ut ett kontor eller en affärslokal i dag utan luftkonditionering, lika lite som de går att sälja en bil utan AC, säger Börje Wireklint. För att inte tala om alla de värmepumpar som installeras när fastighetsägare vill minska energiskostnaderna. Tillkommer gör strängare lagkrav - som att kylkedjan vid transport av kylda eller frysta livsmedel inte får brytas. Och givetvis medför den ökade mängden installerad kyl- och värmeutrustning också ökat behov av service och underhåll. En stor förändring innebar det också när Sverige beslöt att förbjuda vissa kylmedia eftersom de tärde på ozonlagret. Efter det följde en utveckling styrd av fokus på växthuseffekter, klimatpåverkan och energieffektivitet. I dag ska fastigheter energideklareras med syfte att åtgärda hög förbrukning. Börje Wireklint: – I tävlingen bedöms flera moment; hur jobbet planeras, hur man hanterar verktygen och så vidare. Som kyl- och reglertekniker måste du vara lite av en "allkonstnär". Du ska behärska en del elektronik och styr och reglerteknik, kunna lödda och installera utrustningen och ha en bild av hur den fungerar tillsammans med övrig utrustning för värme och ventilation. Vid tidigare SM har Wendesgymnasiet haft elever som kommit både trea och fyra, så man håller sig väl framme i toppskiktet. Tidningen återkommer med resultat från torsdagens mästerskap.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.