Företag misstänkt i mångmiljonhärva

Hässleholm Saltöhems delägare är även misstänkta för att ha renoverat sina privata lyxvillor i Djursholm och Lidingö för drygt 15 miljoner kronor med företagets pengar.
Hässleholm • Publicerad 15 maj 2009 • Uppdaterad 24 november 2021

Saltöhems delägare är även misstänkta för att ha renoverat sina privata lyxvillor i Djursholm och Lidingö för drygt 15 miljoner kronor med företagets pengar. Även där misstänks det skånska företaget vara inblandat. Skatteverket i Karlskrona har genom ett domstolsbeslut nu betalningssäkrat 7 534 566 kronor vardera av de två männens egendomar. Det är Alf Petersson, skattekontrollchef i Karlskrona, som lyckats få länsrätten i Stockholm att verkställa beslutet omedelbart, utan att delge de båda delägarna innan Skatteverket hunnit beslagta deras egendomar. – Det har pågått en systematisk plundring av företaget Saltöhem, berättar Pettersson när Norra Skåne kontaktar honom för en kommentar om det nordskånska företagets roll i härvan. Enligt vad Blekinge Läns Tidning erfar ska måleribolaget ha fått ytterligare cirka 10-15 miljoner, utöver miljonerna för de privata renoveringarna. Skattekontrollchefen vill dock inte berätta något om företagets inblandning. – Man kan väl säga att vi har en absolut sekretess när det gäller skatteärenden. Men jag kan säga att en utredning mot företaget i fråga pågår. Skatteverkets framställan till länsrätten är en offentlig handling och där nämns det nordskånska företagets namn flera gånger. Enligt Skatteverkets uppgifter har företagets fakturor för renoveringen av de privata lyxvillorna skickats till Saltöhem AB i Karlskrona. Fakturorna uppges vara märkta som projekt 60056101, Saltö Utställning. Skatteverket har fått fram uppgifter som visar under vilken tid som arbetena är utförda och vilka fastigheter det gäller. Även konkursförvaltaren, Håkan Jansson i Jönköping, som försökt rekonstruera Saltöhem AB, pekar ut det nordskånska företaget – som medhjälpare till att tömma Karlskronabolaget på pengar med hjälp av luftfakturor – i ett yttrande till tingsrätten i Karlskrona. Hur stora belopp det är frågan om vill han inte säga. – Men det är frågan om betydande belopp, berättar han. I sin begäran om att förlänga företagsrekonstruktionen skriver han att ett ackord skulle kunna genomföras om det nordskånska företaget betalade tillbaka de pengar som, enligt Håkan Jansson, företaget felaktigt kommit över. Carl Renberg på ekobrottsmyndigheten i Malmö utreder just nu härvan runt Saltöhem. Men han vill ännu inte säga något till pressen om vad som ska hända framöver. – Jag har inga kommentarer. Just nu pågår flera utredningar och sedan företaget Saltöhem AB begärdes i konkurs finns det ytterligare en spelare på banan. Konkursförvaltaren. Vd:n på det nordskånska måleri- och byggföretaget har inte gått att nå för en kommentar.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.