Förslag om skolbyte kritiseras

Nyheter Norra Skåne kunde igår berätta om det sparförslag som diskuterades på barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott sammanträde i onsdags.
Publicerad 15 maj 2009 • Uppdaterad 25 november 2021

Norra Skåne kunde igår berätta om det sparförslag som diskuterades på barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott sammanträde i onsdags. Den styrande majoriteten (S+V) genom sina ledamöter Kent Holmer och Leif Andersson presenterade då ett förslag där 14 elever (sju i årskurs 4 och sju i årskurs 5) från och med höstterminen istället för att gå i Oderljunga ska gå på Norra Lyckanskolan. Tredje part på sammanträdet, centerns Kerstin Andersson, valde att inte ställa sig bakom förslaget som senare resulterat i ett informationsbrev från Karin Thörnkvist, rektor på Oderljunga skola, där hon bjuder in berörda klasser till ett informationsmöte på tisdag den 19 maj. Övriga klasser på skolan ska enligt brevet informeras vid ett annat tillfälle. – Hanteringen har inte varit bra. Det hade varit bättre om vi bara fått inbjudan till föräldramöte och sedan fått information om orsaken. Nu har barnen själva kunnat läsa vad som är på gång vilket fått dem att fundera, säger Johnny Hagström, förälder till barn i Oderljunga och även politisk engagerad i centern. – Vi har diskuterat förslaget och tänker göra allt för att det inte ska klubbas i nämnden. Diskussioner ska föras med andra partier om hur de ser på saken. För Oderljunga behövs som motvikt till centralorten, fortsätter Johnny. Barn- och utbildningsnämndens ordförande Kent Holmer förstår att föräldrar inte är glad över en eventuell förändring. – Nej, jag förstår dem. Men den ekonomiska verkligheten gör att vi måste spara, 1,4 miljoner kronor i år och 5,9 miljoner nästa år. Vi har många förslag utöver detta där vi kan hitta pengar, säger han och fortsätter: – Vi tror flytten innebär en besparing på cirka 160 000 kronor i år och ytterligare drygt 400 000 kronor nästa år. Tanken är inte att lägga ned skolan utan de som efter nästa läsår ska börja fyran ska gå vidare Oderljunga. På måndag träffas representanter för Hem & Skolaföreningen för samtal kring förslaget. Syftet med mötet är att komma med motargument och även med andra förslag på var pengar kan sparas istället för att låta de 14 eleverna byta skola. Den 27 maj tas ärendet upp i barn- och utbildningsnämnden.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.