Tekniskt bolag ger resurser till vård, skola och omsorg

Opinion Att omvandla tekniska kontoret till ett kommunalt bolag ger ett tydligt uppdrag, tydligare ledning och kortare beslutsvägar, det vill säga en effektivare organisation.
Opinion • Publicerad 15 maj 2009 • Uppdaterad 14 december 2021
Centerpartisterna Lars-Göran Wiberg och Lena Olsson propagerar för omvandling av tekniska kontorets verksamhet till ett bolag. Duon skriver också att det inte är aktuellt för deras parti att sälja något kommunalägt bolag. Foto: SCANPIX
Centerpartisterna Lars-Göran Wiberg och Lena Olsson propagerar för omvandling av tekniska kontorets verksamhet till ett bolag. Duon skriver också att det inte är aktuellt för deras parti att sälja något kommunalägt bolag. Foto: SCANPIX

Att omvandla tekniska kontoret till ett kommunalt bolag ger ett tydligt uppdrag, tydligare ledning och kortare beslutsvägar, det vill säga en effektivare organisation. Det kommer att ge mer utbyte av våra gemensamma skattepengar. Kommunalt bolag ger en tydlighet i tekniska kontoret vilket uppdraget är. Väl så viktigt är att det även ger tydlighet för övriga kommunala förvaltningar. Vad de betalar för och vilken service de kan förvänta sig. Tyvärr har nog tekniska kontoret av en del uppfattats som en fri nyttighet, det vill säga "gratis för mig – någon annan betalar". Detta bottnar i otydlig gränsdragning och otydlig ansvarsfördelning. Bra teknisk service kostar naturligtvis pengar. Frågan är vem som skall betala. Om förvaltningarna betalar själva kommer eventuella klagomål på service och kvalité att tydliggöras och tvinga organisationen att ta tag i obehagligheter Var man väljer att dra gränsen mellan bolaget och förvaltningarna är viktigt. Vi har lyssnat av förvaltningarna och personalorganisationerna. Både rektorer och fackliga företrädare har med kraft fört fram att grundskolans vaktmästare bör tillhöra den tekniska organisationen. Beslutsförslaget har redan justerats i denna riktning. Vi är övertygade om att förslaget ger stora möjligheter till en effektivare och mer kostnadseffektiv verksamhet. Bolaget kommer kanske fram till att en del saker skall göras annorlunda än i dag. En del saker kanske skall göras av någon annan och en del kanske inte skall göras alls. Den som beställer en tjänst skall betala för den och kan därmed ställa krav på resultat och kvalité. Detta kommer att frigöra resurser som kan användas inom skola, omsorg och social verksamhet. Att skatteprognoserna viker med cirka 60 miljoner innevarande år och cirka 80 miljoner 2010 gör bara den här förändringen ännu viktigare. Det här är ett bra förslag men kräver mod, nytänkande och trygghet inom organisationen. För Centerpartiet är det inte aktuellt att sälja något kommunalägt bolag. Men vi kommer att kräva effektiv drift, effektiviseringsvinster och prioriteringar av kommunens bolag. Personalorganisationerna har fört fram att det behövs mer tid för genomförande än i ursprungsförslaget. Vi delar den uppfattningen. Det kommer att ges mer tid. Nu ligger ansvaret på tekniska kontoret och alla dess medarbetare att visa att kommunalägda bolag kan drivas bra och kostnadseffektivt till gagn för verksamhet och skattebetalare. Alla politiker är inte beredda att ge tekniska kontoret det förtroendet. Centerpartiet är övertygat om att de duktiga och professionella medarbetarna på tekniska kontoret klarar uppdraget.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.