Norsk storseger i ESC

Kultur och Nöje 21.
Publicerad 16 maj 2009 • Uppdaterad 15 december 2021
triumferade för Norge på nytt poängrekord i ESC. Foto: Pontus Lundahl/Scanpix
triumferade för Norge på nytt poängrekord i ESC. Foto: Pontus Lundahl/Scanpix

21.00 Vi är igång. Föreställningen inleds med ett uppträdande av nycirkusgruppen Cirque du Soleil. Gruppen är kanadensisk men en stor del av artisterna i den är ryssar. Häftigt. Och ur gruppen materialiserar sig... fjolårsvinnaren Dima Bilan. Öppningsnumret har gått loss på hela tio miljoner kronor enligt SVT:s kommentatorer. Ser dyrt ut. De har bytt konferencierer. Ja! Det kan inte bli sämre än det var under semifinalerna och så här långt verkar de både mindre flamsiga och mer engelskkunniga. 21:10 Nu presenteras det nya röstningssystemet som består till hälften av telefonröster och till hälften av juryröster. 21:12 Första bidraget: Litauen. Inte så dumt. Inte världens starkaste låt men bra framförande även om han låter lite skum i den delen av låten han sjunger på engelska. 21:16 Andra bidraget: Israel. Politiskt korrekt, javisst, Men ändå supersympatiskt med en judinna och en palestinska som sjunger ett budskap om fred på hebreiska, arabiska och engelska. Trist låt men vissa saker är viktigare än en schlagerfestival,

21:20 Tredje bidraget: Frankrike: Frankrike slår på stort med superstjärnan Patricia Kaas. En rätt typisk fransk chanson. Hon är jättebra men låten är lite intetsägande. 21:24 Fjärde bidraget: Sverige: Med risk att låta lite chauvinistisk: Wow, som hon sätter den. Märkligt hur en kombination mellan schlager och opera till ett discobeat kan te sig, nästan smakfullt... 21:29 Femte bidraget: Kroatien: Balkanschlager. Inte dåligt men en liten smula sömnigt. 21:32 Sjätte bidraget: Portugal: Trevligt men tråkigt. 21:36 Sjunde bidraget: Island: Hon sjunger verkligen jättebra men återigen en rätt sömnig ballad. Kan dock bli farlig på grund av den väldigt starka sånginsatsen. 21:40 Åttonde bidraget: Grekland: Favorittippad. Fullständigt obegripligt, för mig. Låter som töntig aerobicsdisco i mina öron.

21:43 Nionde bidraget: Armenien: Ännu en favorittippad låt. Lite märkligt nummer som jag är - märkligt - svag för. Den fastnar. 21:44 Malena Ernman twittrar från Moskva: "Felt great! Very relieved... I was almost too excited... Now I'm drinking champagne! Puss alla!". 21:47: Tionde bidraget: Ryssland: Sådär bidrag. Låten är väl okej men sångerskan har lite väl sorglig framtoning, tar i lite väl mycket och har dessutom den fulaste klänning jag sett. 21:51 Elfte bidraget: Azerbajdjan: Den här låten kommer att bli en sommarplåga. Helt klart en vinnarkandidat i min bok. Nu berättar SVT-kommentatorerna om Prideparaden som skulle hållits idag men som förbjöds av borgmästaren i Moskva. Paraden hölls ändå och ett antal deltagare greps av polisen. 21:54 Tolfte bidraget: Bosnien/Herzegovina: Fin balaknballad.

Under en paus gör jag en twitter-search på Sweden. Resultatet var väl, om man är snäll, fifty-fifty, för eller emot Sveriges bidrag. Signaturen subtitulo summerar bra: "it's funny how people either hate or love Sweden's entry in the Eurovision, I've got to admit though. The music sounded, erm, weird." 22:00 Trettonde bidraget: Moldavien: Faktiskt riktigt bra etnodisco. 22:04 Fjortonde bidraget: Malta: Maltas bidrag låter precis som Maltas bidrag alltid låter. En STOR ballad med en mäktig röst. Så tråkigt att klockorna stannar. 22:08: Femtonde bidraget: Estland: En av mina favoriter. Suggestivt och vackert. 22:11 Sextonde bidraget: Danmark: Nej. Jag gillade inte Boyzone och jag gillar inte den här avlagda Boyzone-låten. 22:15 Sjuttonde bidraget: Tyskland: Årets mest uppmärksammade nummer. Dock inte för musiken utan för burleskstjärnan Dita von Teese medverkan. Och där kommer hon! Men inte många sekunder hon var på scen. Låten - lättglömd swingpastich. Det är problemet när sideshowen är större än the main act.

22:19 Artonde bidraget: Turkiet: Låter Helena Paparizou så det förslår. Inte lika bra dock. Hon sjunger sämre och låter är inte lika bra som "My number one". 22:23 Nittonde bidraget: Albanien: Yngsta deltagaren: blott 16-åriga Kejsi Tola. Shirley Clamp hyllar hennes sångförmåga men jag tycker att hon låter lite halvoff emellanåt. Och bara SÅ skumt dansnummer. Twitterkommentar om Malena: "Sweden by far the best! She was scary in a slightly erotic way". 22:27 Tjugonde bidraget: Norge: Superfavorittippad. Varför? Jag förstår inte. Han sjunger som vore han en övertänd idrottsman. Väldigt Eurovision dock. 22:31 Tjugoförsta bidraget: Ukraina: Vulgo? Javisst! Men ändå: Det går inte att ta ifrån Svetlana Loboda att hon står för hälften av all energi i hela startfältet. Ett riktigt bra, modernt, Eurovision-nummer som påminner lite om det Ruslana vann med för Ukraina 2004. Precis som då ingen vidare låt dock. Men framförandet rockar.

22:36 Tjugoandra bidraget: Rumänien: Inte dåligt men inte bra heller. Och väldigt fula klänningar, 22:39 Tjugotredje bidraget: England: Ska det räcka med en Andrew Lloyd Webber-komponerad låt för att återge England hedern i de här sammanhangen? Jätteduktig sångerska. Låten ett klockrent musikalnummer. Lite malplacerat här, dock. 22:44 Tjugofjärde bidraget: Finland: Finland korsar E-type med Vanilla Ice och skickar resultatet till Moskva. Elakt av dem. Det här är gräsligt men de säger ju att det är 90-talsrevival på gång. Man kunde bara önska att det var en annan del av 90-talet... En låt kvar. 22:48 Tjugofemte och sista bidraget: Spanien: Spaniens bidrag låter väldigt öststat, På det dåliga sättet.

Och jag passar på att sticka mellan med lite nyhetsjobb. 23:00 Malena twittrar från Green Room: "Nu röstar dom... Även om man inte vinner känns det ju lite som att köpa en trisslott." 23:08 Röstningen avslutad. Mellanakt. 23:17 Så var det dags för Svante Stockselius... 23:18 Spanien först ut att rösta. 12 poäng till Norge. Inget till Sverige. Belgien:10 poäng till Norge. Inget till Sverige. Vitryssland: 10 poäng till Azerbajdjan. 12 poäng till Norge. Malta ger Sverige de första fyra poängen. 8 poäng till Norge. 12 poäng till Island. Thomas Anders från Modern Talking ger Tysklands röster: 12 poäng till Norge. Promenadseger för grannarna? Tjeckien: 3 poäng till Norge. 10 poäng till Azebajdjan. Inget till Sverige. Igen. Sarah Dawn Finer ger de svenska rösterna: 8 poäng till Azebajdjan. 10 poäng Island och 12 till Norge. Norge etta , Englan tvåa och Turkiet trea. Island ger Sverige tre poäng. 12 till Norge - såklart. Frankrike. Ger Sverige två poäng. Fem till Danmark och åtta till Norge. Israel. Azerbajdjan sex poäng. Tio poäng till Island. Och tolv till Norge. Ryssland: Sju poäng till Azerbajdjan. 12 poäng till Norge som sopar mattan med Europa. Lettland: Tre till Danmark, åtta till Island och 12 till Norge. Det torde snart vara kassaskåpssäkert, Montenegra: Island fem poäng. Tio till Norge. Norge etta, Island tvåa och Azerbajdjan trea.

Andorra. Två poäng till Sverige. Åtta till Island och tio till Norge. Finland: Sverige får sju poäng. Azerbajdjan 2, Norge åtta och Island tio. Schweiz: Island fem poäng, åtta till Norge. Bulgarien: Norge två poäng, Island fem, åtta till Azerbajdjan. Litauen: Danmark två poäng, åtta till Island, tolv till Norge. England: åtta poäng till Island, tio till Norge Makedonien: tre till Azerbajdjan, åtta till Norge, 20 av 42 röstande länder är klara. Norge har nästan dubbelt så mycket poäng (193) som Island och Turkiet på delad andraplats (105). Slovakien: Azerbajdjan får fyra poäng och Norge tio. Grekland: Fyra poäng till Island, åtta till Azerbajdjan, tio till Norge. Bosnien/Herzegovina: tre poäng till Azerbajdjan, tio till Norge. Ukraina: Tio poäng till Azerbajdjan och 12 till Norge. Norge fortfarande i säker ledning framför Island och Turkiet på delad andraplats. Turkiet: två till Island, tre till Norge, 12 till Azerbajdjan. Albanien: Ett poäng till Sverige, sex till Islan, sju till Norge, fyra till Azerbajdjan.

Serbien: Danmark en poäng, tio till Norge, fyra till Azerbajdjan. Cypern: fem Island åtta Azerbajdjan och tio till Norge. Polen: En poäng till Island, sju Danmark, sex Azerbajdjan och 12 till Norge. Holland: Sju till Island, tio till Azerbajdjan och 12 till Norge. Estland: Sex poäng till Sverige, sju till Azerbajdjan, åtta till Island och 12 till Norge. Kroatien: Island två poäng, åtta till Norge, tio till Azerbajdjan. Portugal: fem poäng till Norge, åtta till Island. Rumänien: fyra till Azerbajdjan, fem till Norge och åtta till Island. Irland: Danmark fyra. Norge åtta, Island 12. Redan nu har Norge slagit poängrekord. Danmark: Sverige fyra poäng, Azerbajdjan åtta, Island tio och Norge 12. Norge etta, Island tvåa och Azerbajdjan trea. Moldavien: Danmark fem, åtta till Norge, tio Azerbajdjan, tre till Island. Slovenien: Azerbajdjan en poäng, fem Island, åtta till Danmark och 12 till Norge. Armenien: Azerbajdjan en poäng, fem till Island, åtta till Norge. Ungern: Island sju, Azerbajdjan tio, Norge, 12. Två länder kvar. Azerbajdjan: åtta till Norge. Norge: Sverige fyra poäng, åtta till Danmark, tio till Azerbajdjan och 12 till Island. Norske Alexander Rybak tackar punliken genom att på norska inbjuda alla i Norge att möta honom på Gardemoens flygplats i Olso klockan elva på söndag kväll. Modigt. Minst sagt. Grattis Norge. Nu checkar Skånskan.se ut för kvällen.

Ralph BretzerSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.