Ang Lee gör komedi om Woodstock

Kultur och Nöje är taiwanesen Ang Lees bidrag till huvudtävlingen vid årets Cannesfestival.
Publicerad 18 maj 2009 • Uppdaterad 14 december 2021
Ang Lee regisserar en LSD-tripp i "Taking Woodstock" med skådespelarna Demetri Martin och Paul Dano. Foto: Ken Regan
Ang Lee regisserar en LSD-tripp i "Taking Woodstock" med skådespelarna Demetri Martin och Paul Dano. Foto: Ken Regan

är taiwanesen Ang Lees bidrag till huvudtävlingen vid årets Cannesfestival. Den utspelas i det lilla sömniga samhället Bethel som av olika bisarra omständigheter rakade bli värd for en av 1900-talets största musikhändelser: Woodstockfestivalen. - Jag var hemma i Taiwan och såg det på tv:s nyhetsprogram, säger Ang Lee nar han tar emot pressen på Cannesfestivalen. - För mig har händelserna i Woodstock en starkt symbolisk mening. Det handlar om en oskuldsfull, ung generation som söker ett nytt, sundare sätt att leva tillsammans med varandra och i harmoni med naturen. Woodstock var hundratusentals människor i tre dagar utan våld. Jag är inte säker på att det skulle gå i dag.

Oscarsbelönad för "Brokeback Mountain", har valt att berätta sin historia i komediform: "Det var tretton år sedan jag gjorde komedi, jag tyckte jag förtjänade det". Han hade stor hjälp av den klassiska Woodstockdokumentären från 1970, av bland andra Martin Scorsese, och kunde använda mycket av festivalens originalmusik. Men ett problem hade filmmakarna inte tänkt på: Hur hitta tidstrogna statister?/b> - Det var svårt att hitta ungdomar som var magra utan att vara vältränade, säger filmens manusförfattare James Schamus. - Dessutom måste de ha könshåret kvar, inte vara rakade därnere. Det är ett tydligt tecken på 40 års skillnad. "Taking Woodstock" har svensk premiär den 4 september.

Maria ZandihnSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.