Förslag om skolbyte engagerar

Nyheter I förra veckan berättade Norra Skåne om att barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott beslutat gå vidare med förslaget att 14 elever i årskurs 4 (sju stycken) och 5 (sju stycken) från och med höstterminen istället ska gå på Norra Lyckanskolan i Perstorp.
Publicerad 18 maj 2009 • Uppdaterad 14 december 2021
På tisdag den 19 maj hålles ett informationsmöte angående förslaget att låta 14 elever i årskurs 4 och 5 på Oderljunga skola byta till Norra Lyckanskolan i Perstorp. Mötet lär enligt uppgift besökas även av föräldrar till barn som inte berörs av förslaget då stödet för skolans verksamhet är stort. Arkivfoto: TINA JARL
På tisdag den 19 maj hålles ett informationsmöte angående förslaget att låta 14 elever i årskurs 4 och 5 på Oderljunga skola byta till Norra Lyckanskolan i Perstorp. Mötet lär enligt uppgift besökas även av föräldrar till barn som inte berörs av förslaget då stödet för skolans verksamhet är stort. Arkivfoto: TINA JARL

I förra veckan berättade Norra Skåne om att barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott beslutat gå vidare med förslaget att 14 elever i årskurs 4 (sju stycken) och 5 (sju stycken) från och med höstterminen istället ska gå på Norra Lyckanskolan i Perstorp. Om förslaget genomförs skulle det spara 160 000 kronor under höstterminen och drygt 400 000 nästa år. - Det har vänts på många stenar för att komma fram till olika förslag. Det här är ett som går att genomföra, säger Karin Thörnkvist, rektor för Oderljunga skola. - Men innan något beslut tas ska konsekvensbeskrivningar göras och jag förstår mycket väl om föräldrar är bekymrade, fortsätter hon. Sedan förslaget blivit känt via information per brev som skickats med eleverna har föräldrar med barn på skolan i Oderljunga reagerat och agerat. På måndagen träffades Hem & Skolaföreningen för diskussion om förslaget och på tisdagen hålls ett informationsmöte för elever och föräldrar i berörda klasser. Övriga ska bjudas in vid ett senare tillfälle. - Men det lär bli hela skolan som sluter upp på tisdag. Det här kan vara början på en smygnedläggning, säger en förälder till Norra Skåne. Men någon nedläggning av skolan är inte aktuell enligt Karin Thörnkvist. - Nej, den här förändringen föreslås gälla läsåret 2009/10. Och tittar vi på elevantal framöver är barnkullarna stora både i Oderljunga och Perstorp så vi skulle få jätteknepigt att få i hop det då. Vad gäller detaljer i förslaget såsom skolskjutsar och elevers placering i klasser är detta inte klart. Konkret är dock att en lärare från Oderljunga följer med för att tjänstgöra i årskurs 5. Detta med anledning att det uppstått en vakans på Norra Lyckanskolan. - Pengar måste in. I år ska vi spara 1,4 miljoner och nästa 5,9 miljoner kronor. Läget är verkligen tufft och informationsmötet är till för att höra tankar och idéer från föräldrar. in. På frågan om hur hon ser på risken att vissa föräldrar överväger att byta till skola i Örkelljunga kommun svara Karin Thörnkvist: Det är något politikerna får ta ställning till. Väljer de att genomföra förslaget får de även ta konsekvenserna. 27 maj ska barn- och utbildningsnämnden diskutera frågan.

Stefan Franzén
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.