Polisen använde bild utan tillstånd – får betala

Hässleholm Fotografen, som hade begärt tre gånger så mycket i skadestånd, upptäckte förra sommaren att en bild han tagit på ett blackrace i Stockholm 2004 låg ute på Polismyndighetens webbplats.
Hässleholm • Publicerad 18 maj 2009 • Uppdaterad 15 december 2021
Foto: Mats Herrström/Arkiv
Foto: Mats Herrström/Arkiv

Fotografen, som hade begärt tre gånger så mycket i skadestånd, upptäckte förra sommaren att en bild han tagit på ett blackrace i Stockholm 2004 låg ute på Polismyndighetens webbplats. Han kontaktade då Rikspolisstyrelsen och krävde skälig ersättning, eftersom han inte hade lämnat något godkännande till att publicera bilden. Nu medger Lars Stark, jurist vid rättsenheten på Rikspolisstyrelsen, att bilden lades in på hemsidan "av misstag". – Enligt vår bedömning är omständigheterna i ärendet sådana att fotografen har rätt till skadestånd med anledning av att vi utnyttjat bilden utan vederbörligt tillstånd, sägs det i beslutet. Dock anser Rikspolisstyrelsen att det inte finns några skäl att bevilja mer än sammanlagt 4 000 kronor i ersättning. Bilden låg ute på nätet i 15 månader mellan maj 2007 och augusti 2008.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.