Skolor får 125 000 kr till kulturliv

Nyheter – Vi blev riktigt positivt överraskade!
Publicerad 18 maj 2009 • Uppdaterad 25 november 2021

– Vi blev riktigt positivt överraskade! Diskussionerna om vad vi ska göra med pengarna gick igång direkt nu på morgonen, säger Jennie Mårtensson, matte/NO-lärare och enhetschef på Göingeskolan. Statens kulturrråd delar i dagarna ut totalt 59 miljoner kronor till skolor runt om i Sverige. 125 000 av dem går till Östra Göinge. På Göingeskolan fick man utdelning även ifjol. Där har pengarna använts till författarbesök av bland annat Katarina von Bredow och Kim Kimselius. Dessutom har eleverna fått åka till Kristianstad för att titta på musikalan Rent och till Hässleholm för att beskåda Pompeji-utställningen. Vad som ska hända kommande läsår med det nya bidraget som grund är inte helt spikat. – Men vi tänkte direkt på att Oliver Twist ska sättas upp på Kristianstads teater i höst. Sedan blir det ju en kostnadsfråga om vi kan åka, säger Jennie Mårtensson, som dock lovar att författarbesöken ska fortsätta. Färe montessoriskola hade sökt 245 000 kronor för ett kulturhistoriskt projekt innehållande såväl musikteater som film och en bok om familjen Färe, men får "bara" 25 000. – Vi hade velat göra ett projekt över flera års tid. Summan täcker inte det men vi tänker sätta igång ändå, förklarar friskolans biträdande rektor Lotta Lind.

Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.