Fischer tillbaka på hemmaplan

Malmö Vi når Nilla Fischer på mobilen.
Malmö • Publicerad 19 maj 2009 • Uppdaterad 13 december 2021
Foto: Claes Hall/Arkiv
Foto: Claes Hall/Arkiv

Vi når Nilla Fischer på mobilen. Hon vilar middag på ett hotell i Stockholm. Det är timmarna före den viktiga bortamatchen mot AIK. – Vi siktar ju på guldet i år igen. Vi har fått en bra start men har inte ställts mot topplagen än. Nu möter vi AIK, Umeå och Linköping. Det är nu vi ska visa var vi står. Det är först nu vi verkligen kan sätta oss i respekt, säger Nilla. Betygsätt din egen insats så här långt? – Jag tycker att den har varit okej. Jag har varit med mycket i det offensiva spelet och ofta inne i boxen. Det är ett delmål för mig personligen, för jag tycker att jag ska göra mer än ett mål som det blev ifjol. Första målet prickade Kapten Fischer in mot Stattena. Ett skott i krysset. – Sen tycker jag att mitt närkampsspel kan bli lite tuffare. Jag har inte riktigt kommit rätt med det ännu. Det stundar EM-slutspel i Finland frampå höstkanten och blågult ser ut att komma bättre rustat än på länge. Bästa landslagsåret under din tid i blågult? – Absolut! Jag har aldrig vunnit Algarve Cup och slagit både Tyskland och USA med a-landslaget. Sen vann vi mot Brasilien också. Vi har mycket kvar att jobba på men vi har fått en bra start och visat att vi kan göra mål. Det är fortfarande anfallsspelet som vi behöver prioritera. Defensiven sitter där. I ett tätt program pressas även en cupomgång in. Imorgon kommer Nilla, Therese Sjögran, Linda Forsberg och de andra stjärnorna till lilla Vittsjö. Det är en resa som Verumstjejen ser fram emot. Att återvända hem till idrottsplatsen där karriären sköt fart i slutet av 90-talet. –Jag har inte sett någon av Vittsjös matcher på två år men de spelar ju i division ett och jag tror inte att vi kan sätta ett b-lag på plan och vinna matchen. Det är ju Jörgen som bestämmer men enligt mig behöver vi spela med fräschaste laget. –Vittsjö är ett bra lag och det är ingen match vi tar lätt på. Det är ju ett av våra delmål, att vinna Svenska cupen. Tränaren Jörgen Petersson avvaktar eventuella skador och skavanker från AIK-matchen innan han tar ut truppen till Vittsjö. Men Nilla driver en subtil övertalningskampanj för att styra sin tränare åt rätt håll. – Jag har redan varit på honom. Jag har sagt att det skulle vara väldigt kul att få spela på torsdag. Oavsett vilket lag Malmö ställer på benen kommer Nilla Fischer att finnas på plats på sin gamla hemmaplan. – Jag ser verkligen fram emot att få vara där. Och så får du spela på riktigt gräs igen? – Ja, det ska bli kul. Vi har tränat på konstgräs i två veckor nu och har bara två matcher kvar på naturgräs i allsvenskan. Jag gillar inte alls konstgräs, det känns helt onaturligt. Mot Djurgården nyinvigdes Malmös hemmaarena Malmö IP –nu belagd med konstgräs. – Grundorsaken är att konstgräset tål mycket högre belastning och inte kräver samma underhållsarbete. Och IP har inte klarat belastningen när det har regnat mycket. Jag kan förstå att de har konstgräsplaner i norr men här i Skåne känns det helt fel. Passar inte din spelstil lika bra på konstgräs eller är det känslan som fattas? – Mer känslan, hela alltet. Och så käns det som att konstgräset sliter mer på kroppen. Frågan är om det är en vanesak eller inte. Att komma ut på en riktig gräsplan efter en försäsong. Det är en speciell känsla. Vittsjö kan alltså räkna med en högmotiverad Nilla imorgon eftermiddag – om Jörgen Petersson ser till att plocka med Verumstjejen i startelvan.

Marika HöghällSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.