Kräver besked om biogasens framtid

Nyheter Det har varit många bud om framtiden för biogasanläggningen på sistone.
Publicerad 19 maj 2009 • Uppdaterad 14 december 2021
De anställda på biogasanläggningen fortsätter att sväva i ovisshet om framtiden.. Nu kräver Renhållningen att kommunen lägger korten på bordet om verket. Arkivbild: KARL ERIK JOANSSON
De anställda på biogasanläggningen fortsätter att sväva i ovisshet om framtiden.. Nu kräver Renhållningen att kommunen lägger korten på bordet om verket. Arkivbild: KARL ERIK JOANSSON

Det har varit många bud om framtiden för biogasanläggningen på sistone. Ena stunden har det hetat att verksamheten ska säljas, i nästa stund att anläggningen ska drivas vidare i kommunal regi. Det mesta talar nu för att verksamheten kommer att bolagiseras med kommunen som ägare. Eftersom ovissheten är påfrestande för personalen, kräver Renhållningens styrelse att kommunledningen lägger korten på bordet om Karpalundsverket. – Det har gjorts en skyddsrond på anläggningen, och det har visat sig att personalen mår psykiskt dåligt av att sväva i ovisshet över vad som ska hända med anläggningen. Det är uppgifter som vi är tvungna att ta på största allvar. Det är viktigt att vara lyhörd som arbetsgivare i arbetsmiljöfrågor, säger Filip Nilsson (M), ordförande i renhållningsbolagets styrelse. Renhållningen, som ansvarar för driften av verket, kräver att ägaren – det vill säga kommunen – fattar beslut om de framtida driftsformerna för anläggningen så fort som möjligt. – Vi är överens i styrelsen om att vi måste agera och få fram ett besked från ägaren om hur de ser på framtiden för biogasen, säger Filip Nilsson. Han har tidigare sagt att han helst ser att biogasanläggningen drivs i ett helägt kommunalt bolag. Ett uttalande som först orsakade visst rabalder i den borgerliga majoriteten i kommunen, inte minst inom moderaterna som propagerat för en försäljning av verket. Enligt Filip Nilsson håller kommunledningen som bäst på att utreda alternativen, och eftersom moderaterna numera är för en bolagisering i kommunal regi tror han också att det blir kommunstyrelsens förslag. – Vi vill ha upp ärendet på bordet för beslut i kommunstyrelsen och fullmäktige så fort som möjligt. Det mest troliga är att det läggs fram ett förslag som innebär att verksamheten bolagiseras och bibehålls i kommunal regi. Idag är det inte bara Renhållningen som arbetar med biogasfrågorna, utan även C4 Energi och C4 Teknik, säger Filip Nilsson. – För personalen skulle det betyda oerhört mycket att få klarhet om framtiden. Att föra över biogasanläggningen i ett bolag skulle ge en nystart och ett nytänk och ge möjligheter att driva verksamheten under affärsmässiga former, framhåller Filip Nilsson.

Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.