Kyrkorådet slåss för att få laga mat till de gamla

Nyheter – Vissa saker har undanhållits till kommunens fördel.
Publicerad 19 maj 2009 • Uppdaterad 24 november 2021

– Vissa saker har undanhållits till kommunens fördel. Jag tror att det här är ett beställningsjobb där syftet är att visa att det inte kan fungera, säger Malm, som tror att kommunen är rädd för att någon ska visa att det går att laga bättre och billigare mat. I sin överklagan hävdar kyrkorådet i Hjärsås församling att kommunstyrelsens beslut strider mot kommunallagen. Miljö- och hälsoskyddsinspektören anklagas för att ha gjort allmänna påståenden om det aktuella köket. Men inte nog med det: – Vi menar att han tolkar gällande lagstiftning alltför snävt och därmed vilselett kommunstyrelsen, skriver rådet. Deras förhoppning är att länsrätten tar initiativ till en besiktning av köket, för att reda ut om en matvecka verkligen är så omöjlig som Östra Göinge kommun vill göra gällande. Kommunstyrelsen sa nej till församlingens erbjudande om att under en vecka gratis laga mat till de äldre i Skogsbrynets gamla kök. Detta efter att miljö- och hälsoskyddsinspektören Stefan Östberg kallat köket för utdömt och produktionschefen Christer de la Motte, tidigare vård- och omsorgschef, ställt sig bakom. Idag säger Karl-Erik Innala (S), ordförande i vård- och omsorgsutskottet och ledamot i kommunstyrelsen, att han vill uppmuntra engagemang. – Kyrkorådet strävar ju precis som vi efter att höja kvaliteten, men det handlar inte bara om att göra det under en vecka utan om 365 dagar om året. När det gäller ansvarsfrågor, livsmedelslagstiftning och kökets beskaffenhet, har inspektörerna koll. De agerar självständigt utifrån lagen.

Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.