Skolvärd räddade elever – nu rökskadadad

Hässleholm Mikael, 47, fick först en behandling för att vidga luftrören och måste sedan ligga kvar, med syrgas, på sjukhuset hela natten.
Hässleholm • Publicerad 19 maj 2009 • Uppdaterad 25 november 2021

Mikael, 47, fick först en behandling för att vidga luftrören och måste sedan ligga kvar, med syrgas, på sjukhuset hela natten. Syresättningen var nämligen låg. På måndagen var han tillbaka i jobbet som skolvärd på Västerskolan. –När jag andas djupt, gör det lite ont, säger Mikael Törnblom. Men det kunde ha varit mycket värre. Man tänker inte på att sådan här brandrök är farlig. Det gäller bara att få eleverna i säkerhet. Totalt vistades Mikael ungefär tio-tolv minuter i brandröken, eftersom han ville förvissa sig om, att alla elever verkligen kommit ut. –Några elever "fjantade" sig och sprang in i skolan igen. Det var inte alls bra, men vi fick ut dem till slut. Halvannan timme efter branden inne på toaletten började Mikael känna sig dålig: –Jag blev andfådd och fick ont i luftrören. Det sprängde i huvudet och jag blev hes. Efter att ha vilat ut i hemmet i söndags kunde Mikael gå till jobbet på måndagen. –Vi har informerat alla elever. De inser allvaret nu. Eleverna förstår att den här branden kunde ha orsakat mycket stor skada, om den inte hejdats, säger en allvarlig Mikael Törnblom, som tömde en brandsläckare in genom toadörren i fredags. –Både elever och lärare har fått beröm för hur de agerade vid branden. Det var som sagt bara några grabbar som inte gjorde riktigt som de skulle. Polisen har gjort en omfattande teknisk undersökning på brandplatsen och tagit olika saker i beslag där. Utredningen pågår.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.