Kommun tvingas ge 92-åring boende

Nyheter Detta står nu klart sedan regeringsrätten beslutat att inte meddela prövningstillstånd i det här mycket uppmärksammade målet.
Publicerad 20 maj 2009 • Uppdaterad 25 november 2021

Detta står nu klart sedan regeringsrätten beslutat att inte meddela prövningstillstånd i det här mycket uppmärksammade målet. Därmed står länsrättens dom fast. Kommunen överklagade länsrättens dom till kammarrätten i Göteborg, men kammarrätten tog inte upp frågan. Då gick kommunen till regeringsrätten och överklagade kammarrättens beslut från den 18 mars. Men alltså utan framgång. Kommunen tyckte att det räckte med lite mer hemtjänst, trygghetslarm och ledsagning. Länsrätten slog däremot fast att hög ålder, yrsel, ensamhet, dålig syn, sviktande balans och liknande är skäl nog för att få en plats på ett särskilt boende. Den här domen blir nu vägledande inte bara för Östra Göinge kommun utan även för många andra kommuner, som framöver kan behöva ändra sina riktlinjer. Redan under onsdagen, när regeringsrättens beslut nådde Östra Göinge kommun, var det mycket snack i korridorerna i kommunhuset. Regeringsrätten meddelar inte prövningstillstånd. Därmed står kammarrättens avgörande (i princip länsrättens i Skåne dom) fast. I sådana här fall krävs prövningstillstånd av regeringsrätten. Sådant kan ges av två skäl: * Att ett avgörande i målet är viktigt för rättstillämpningen. * Att det finns synnerliga skäl för en prövning, som att det finns grund för resning eller att målets utgång i kammarrätten uppenbarligen beror på grovt förbiseende eller grovt slarv. Regeringsrätten finner, att det inte har kommit fram några skäl för att meddela prövningstillstånd. Därmed kan den gamla damen tryggt bo kvar på det äldreboende, där hon till slut fick en plats. Först hade hon ramlat på grund av dålig syn och obalans. Hennes höftfraktur opererades och hon kom sedan till ett korttidsboende. Efter rehabilitering och träning skulle hon därefter skickas hem igen. Något bistånd enligt socialtjänstlagen skulle det inte bli, enligt kommunen. Men nu kan behandlingen av kvinnan i Östra Göinge tvinga fram stora förändringar i många kommuner.

Bertil Nilsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.