Lågkonjunktur slår hårt mot ansträngd budget

Hässleholm De kärva ekonomiska tiderna slår hårt mot socialnämndens budget.
Hässleholm • Publicerad 20 maj 2009 • Uppdaterad 24 november 2021

De kärva ekonomiska tiderna slår hårt mot socialnämndens budget. Årets tre första månader har utgifterna för ekonomiskt bistånd ökat med 3,5 miljoner kronor och med 3 miljoner för barn- och ungdomsverksamhet. I det senare ingår kostnader för exempelvis jourfamiljehem och institutions- och familjehemsplaceringar. –Många personer fick arbete under högkonjunkturen, men dessvärre ser vi nu dem åter hos oss efter att de förlorat sina timanställningar eller projektanställningar, konstaterar socialchef Bodil Sundlöf. Antalet ärenden av ekonomiskt bistånd var under januari 772.Under februari 903 samt under mars 962. Totalt ökade kostnaderna för ekonomiskt bistånd med 300 000 kronor i månaden. Siffran för april har dock inte ökat utan istället stabiliserats, men på en hög nivå. –Men vi vet ju att de stora ungdomskullarna som nu slutar skolorna samt det faktum att det blir allt färre sommarjobb, kan komma att öka kostnaderna under den perioden, tillägger Robin Gustavsson (KD) socialnämndens ordförande. Socialnämnden fick redan i budgeten för 2009 krav på besparing på en halv miljon kronor. Sedan dess har nämnden fått ytterligare sparkrav på en procent. En nerskärning av utgifterna med 1 130 000 kronor. –Ser vi på en längre period, fram till 2010, ska vi spara minst fem miljoner, konstaterar ordföranden. Besparingar sker nu bland annat genom en översyn av kostnaderna inom förvaltningen. Men man tar också lärdom av andra jämförbara kommuner som lyckats dra ner på kostnaderna. Ett annat sätt att spara är att bli effektivare och noggrannare vid utredningar av ekonomiskt bistånd. Man har omfördelat personal för att få fler att göra det ökande antalet utredningar. I nämndens förslag till ändrad budgetram finns en minskning av posten oförutsedda utgifter (besparing på 435 000), minskning av antalet institutionsplaceringar (500 000) samt en minskning inom flyktingverksamheten (195 000) som berör integrationsprojekt.

Hans Bryngelson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.